Центърът за обществена подкрепа „За деца и родители“ в Пловдив предотврати изоставянето на 46 бебета през годината

ekip-cop346 бебета не бяха изоставени от майките си веднага след раждането им благодарение на навременната намеса на социални работници от Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“ в Пловдив към Фондация „За нашите деца“. По Програмата за превенция на изоставянето специалистите работят заедно с родилните отделения на 3 болници, една от които – частна. Две бебета са спасени от изоставяне само през декември, а с три бременни жени се работи и в момента с превантивна цел.В единия от последните случаи за Центъра през тази година, майката е била наркозависима в предходен период от живота й. В родилното отделение социални работници се срещат с нея и с мъжа, който се определя за биологичен баща на детето. След консултиране и работа с психолог, бебето е изписано с тях, а Отделите за закрила на детето в Пловдив и Асеновград, където живеят родителите, са уведомени за случая. От Центъра „За деца и родители“ са написали препоръки кои сфери от семейството е важно да бъдат наблюдавани и в бъдеще, за да е защитено детето.

Вторият декемврийски случай е свързан с майка, която бяга от родилното отделение след като е родила. След работа със социален работник, сега малчуганът е при биологичните си родители, а те получават подкрепа от местен доставчик на социални услуги.

Наред с трите бременни в риск, специалистите от Центъра за обществена подкрепа развиват родителските умения и помагат в майчинството на 7 непълнолетни момичета, които вече са санали майки. Подкрепени в грижите за децата им са и други 49 семейства с материални и битови затруднения.

Това е само част от равносметката за 2015-та на екипа на ЦОП Пловдив. Той работи и по програмите „Приемна грижа“, „Подкрепа за осиновители“, „Моето голямо семейство“ за настаняване на деца в разширените им семейства, „Отново у дома“ за реинтеграция при биологичните родители, „Детство без насилие“, „Мобилна семейна подкрепа на деца в риск в общността“ и „Образование и за мен“ за деца, които са в риск да отпаднат от училище заради бедност.

„Повишаваме капацитета на служителите в нашия екип непрекъснато и за петте години, откакто Центърът „За деца и родители“ съшествува, все по-успешно се справяме с трудните ситуации, които предлага животът. Близо 200 деца и семейства са получили подкрепа от нас през тази година, а това означава, че са получили шанс – децата за живот в закриляща среда, а родителите – за развиване на уменията им“, коментира ръководителят на ЦОП Пловдив Диана Крекманска и в навечерието на Коледа и Нова година от името на целия екип на Фондация „За нашите деца“ пожелава на всички топли семейни празници.

Може да харесате още...