Националната асоциация за приемна грижа иска проверка на Отдела за закрила на детето в Пловдив по случая с изоставеното момиченце

napg“Родната майка е без капацитет да се грижи за детето си”. Това пише в официалната си позиция по случая с изоставеното в Пловдив момиченце Националната Асоциация по приемна грижа (НАПГ). Социалната служба е извършила реинтеграцията на всяка цена, казват от организацията след проучване на подробната ситуация, което изяснява, че преди да бъде изоставено, детето веднъж е било в приемно семейство, а след това върнато на майката. “Високо оценяваме усилията на държавата да върне децата в родните им семейства, но отчитаме с тревога, то се случва неподготвено, непланирано и без да се преследва най-добрия интерес на децата. Все по-често деца се връщат в неподготвена семейна среда, с некачествени отношения и на място, където няма да бъдат обичани или пък ще мизерстват”, е позицията. И още от нея конкретно по случая:

“Както стана ясно, момиченцето е трето дете на майката. Още след раждането му за него се грижи бабата по майчина линия, която гледа и другите две деца. Бабата гледа новороденото 1 месец и подава сигнал в Отдела за закрила на детето. Така момиченцето попада в приемно семейство.
Малкото момиченце прекарва в приемното семейство близо 8 месеца. Следва прибързана реинтеграция. Изумени сме от факта, че не е проучена средата, в която се връща детето и въобще има ли дом, в който майката да се прибере с малкото си дете. Връщането на детето при родната му майка се е случило „от днес за утре“ – в един ден е съобщено, че детето ще се върне при майка си, два дни по-късно момиченцето е изведено от приемното семейство.

Докато момиченцето е в приемното семейство, претърпява сложна операция. В деня на операцията родната майка напада физически приемната майка и се налага намесата на лекар, който да предпази приемната майка, която в този момент е държала момиченцето на ръце. През целия престой в болницата биологичната майка психически тормози приемния родител. Приемната майка сигнализира Отдела за закрила на детето, но от там е накарана да замълчи, за „да не стане по-лошо“. Социалните работници съветват приемната майка да се пази сама от агресията на биологичния родител.

По информация на Националната асоциация за приемната грижа срещите, които са провеждани между родната майка и малкото момиченце са били проформа, с цел майката да си направи „селфита“ с детето. На всички срещи родната майка е показвала, че няма капацитет да се грижи за малката.”

Изразявайки  безпокойство от поведението на родителката – да остави детето си само, отчаяно, самотно и уплашено, от НАПГ настояват компетентните институции да проучат работата на Отдела за закрила на детето по реинтеграцията на момиченцето в родното му семейство. И да се потърси персонална отговорност на всички служители, които са допуснали тази реинтеграция. В по-глобален план от организацията се обявяват за по-голяма защита на приемните родители от агресията на родните семейства, което включва и подготовка на родните семейства за това какво е приемната грижа и как тя помага на семействата с трудности.

НАПГ ще постави въпросите в следващото заседание на Консултативния експертен съвет към Агенцията за социално подпомагане, който управлява проекта „Приеми ме 2015“, с който държавата развива приемната грижа.

Може да харесате още...