За първи път от години НЗОК приключва годината без дефицит

bolnica-VARNA6За първи път от години насам НЗОК завършва годината без дефицит. По данни на Националната агенция за приходите, надсъбраните суми от здравноосигурителни вноски на гражданите са в размер на близо 24 млн лв. Трансферът от Министерството на финансите за категориите граждани, които се осигуряват от държавата, е в размер на 10,5 млн. лв. Министерството на здравеопазването е изплатило на НЗОК сумата от 3 млн.110 хил. лв. за ваксини за миналата година или общо е постъпила сумата от 27 367 212 лв. По сметките на касата са постъпили и 43 418 807 лв. от отстъпки от Притежателите на разрешение за употреба на лекарствени продукти по сключените договори с НЗОК за 2015 г.
Отчитайки финансовите резултати, НС на НЗОК е взело решение да заплати половината от дължимите средства на аптеките за лекарства за домашно лечение, напълно или частично заплащани от институцията.

И още: за лекарствената терапия за злокачествени заболявания, която се плаща на болниците, извън цената на Клинична Пътека – около 17 млн. лв. За дейности в извънболничната медицинска помощ – около 10 млн. лв. И за болнична медицинска помощ – около 10 млн. лв.

По този начин отчетената дейност от договорните партньори на НЗОК за 2015 г. се изплаща напълно, с изключение на дейностите, за които плащанията за втората половина на ноември 2015 г. ще бъдат заплатени през януари 2016 г. от бюджета за 2016 г. Предвижданият дефицит в размер на 150 млн лв. е занулен, поради което касата приключва 2015 г. без дефицит.

Може да харесате още...