Справката за здравноосигурителния статус вече ще е за 5 години назад 

koridor_ leka_aparatОт 28 декември електронната услуга на Националната агенция по приходите (НАП) ще съдържа данни за период от 60 месеца назад, а не както досега – за 36 месеца. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)  във връзка с промяна в Закона за здравното осигуряване. Ако здравнонеосигурен ползва болнична медицинска помощ през февруари, справката ще отрази неговия статус за 5 години назад и за декември 2015 г. включително. От Касата напомнят, че до 23 декември 2015 г. можете да възстановите здравните си права като внесете дължимата сумата за три години назад, като след тази дата дължимата сума ще бъде за пет години.
Справките за пропуснати вноски и плащанията можете да направите във всички офиси на НАП по местоживеене, както и на сайта НЗОК www.nhif.bg, в рубриката „Електронни услуги“. При проблеми в ползване на услугата гражданите могат да се обръщат към Информационния център на НАП, на тел. 0700 18 700.

До 30 декември имаме право да сменим и личния си лекар с друг, който е сключил договор с НЗОК.
Формулярът за смяна може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК. Той е поместен в секция „Вие питате”. При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран от пациента. Това става по служебен път, а здравноосигуреното лице трябва да впише своите лични данни във формуляра за смяна.
От своя страна новоизбраният общопрактикуващ лекар (ОПЛ) трябва да попълни своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор.

Може да харесате още...