Звезди по математика, физика и информатика от Пловдив търсят средства, за да… участват в състезание в Казахстан

mg.stipendii-2733Вместо писма до Дядо Коледа, трима младежи от Математическата гимназия в Пловдив са се заели да търсят средства. Но не за да си купят подаръци, а… за да участват в Международната Жаутиковска Олимпиада в Алмати, Казахстан. Дванайсетокласникът Мирослав Маринов, който стана математическа Звезда на Азия миналата година, а после продължи да носи титли и престиж за Пловдив и своето училище, се е заел със задачата да намери спомоществователи, които да покрият средствата по пътуването със самолет на състезателите и възрастен придружител, както и таксата за участие в надпреварата.

“4 човека (3-ма участници + ръководител), като разходите за 4-мата са:
(на човек е):
1)100$ (150 лв) такса правоучастие
2)Самолетен билет средно 680 евро (1360 лв)
Общо около 6000 лв.”

Мирослав не изключва възможността, ако не се намерят всички средства, но някой все пак реши да помогне за изявата им, да отидат по-малко. Задължително е, обаче, с тях да има възрастен, е показала практиката на гимназията в подобни случаи.

Тримата младежи са Радослав Димитров (9 клас); Иван Димитров (11 клас) и самият Мирослав.
Най-малкият от тях ще се състезава по информатика. До момента е бил на 2 тежки международни олимпиади – младежката Балканиада (където България изпраща един Национален отбор), от която носи сребро. Печели бронз и от още един турнир. Средният по възраст в групата – Иван – ще се състезава по физика. Младежът не е имал международни състезания по предмета досега, тъй като те са доста по-малко и България рядко се представя. Затова пък редовно ходи на национални надпревари и печели награди; миналата година достига разширения национален отбор за международния турнир на младите физици, който се подкрепя от МОН.

Мирослав Маринов, за чийто талант в F2F TV не веднъж сме писали, е със злато от Китай, в ТОП 10 с отбора на България в MIT; с почетна грамота от Всерусийската олимпиада, която е част от състезанията с национални отбори. Записал е успешни участия на PROMYS – престижна лятна програма в Оксфорд и на фестивала на младите математици в Сочи, Русия, откъдето се е върнал с 3-то място.

Международна Жаутиковска Олимпиада се провежда всяка година в Казахстан от около десетилетие. Ще се проведе от 13 до 19 януари 2016 година. “Състезателните дни са 15-ти и 16-ти, мисля. СМГ София винаги си правят отбор и ще ходят пак. Варна, ако намерят пари, ще се присъединят към нас,” разказва Мирослав. И тъй като състезанията са по физика, по математика и по инфроматика, мечтата на момчетата е да успеят да намерят съмишленици… за да представят Пловдив и в трите области.

19 декември е крайният срок, в който могат да се запишат за участие.

снимка: архив 2013 г., тримата младежи получават стипендия по физика от д-р Елена Радева-Николова

Може да харесате още...