Съдии и граждани заедно за промени в съдебната система

temidaТретият ден на протест срещу  орязаните” конституционни промени е различен – в него наред с гражданите да защитят важността на реформата в съдебната система излязоха съдии в тоги.  Тъй като нямат право на протест, магистратите кръстиха демонстрацията си “събрание на съдии, които ще обявят готовността си да разговарят с граждани по въпросите на съдебната реформа”.

Едновременно граждани шестваха по обичайния маршрут, който включва Народното събрание и Министерския съвет. Пред Съдебната палата двете групи спряха временно движението, скандирайки за реформи.

По-рано през деня по повод 135 години от създаването на ВКС неговия председател Лозан Панов произнесе въздействаща реч, запис от която огласи гражданския протест вечерта. Речта започна и завърши с припомняне на мисли от Франклин Рузвелт: и ако в началото думите бяха – “в политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено”, в края те звучаха така: “единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх”. “Нека кажем “не” на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Нека всички заедно се преборим с неизвестността и извикаме силно “Стига вече толкова!” – призова Лозан Панов.

 

Може да харесате още...