Във Вашингтон представят България като домакин на световен винен конкурс

visuel-cmb2015-Plovdiv-2016България като домакин на световния винен конкурс, Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе през април 2016 г. в Пловдив, представят днес на официално събитие във Вашингтон, САЩ. То се организира от Concours Mondial de Bruxelles, „Пробежекс“ и българското посолство в САЩ. На събитието ще присъстват официални лица от американските власти, представители на неправителсвения сектор във виното и винения туризъм, подбрани специализирани магазини, които предлагат и българско вино, вносители, дистрибутори.
България е представена от няколко изби: „Беса Валей“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина Естейт“, „Винзавод Асеновград“, „Шато Бургозоне“, „Боровица“, Château Vini, „Домейн Бойар“ , Todoroff, „Вила Ямбол“, „Карабунар“ и др. Пет от тях са от пловдивсксия регион.

Инициативата е част от програма на Concours Mondial de Bruxelles за популяризиране на страната ни в чужбина като винена дестинация. На 8 декември 2015 г. вина от 4 български изби („Беса Валей“, „Винзавод Асеновград“, „Бургозоне“ и „Домейн Бойар“) дегустираха на официален обяд над 20 от най-влиятелните винени журналисти в Ню Йорк.

Concours Mondial de Bruxelles има над 20-годишна история. През 2016 г. той ще се проведе в Пловдив. България е предпочетена за домакин в надпревара с известни винарски страни. „16 български винарски изби вече са заявили участие в конкурсната програма през април догодина“, коментират от „Пробежекс“ и допълват, че очакват броят на българските винарски изби, които ще участват в надпреварата, да надхвърли 20. Над 320 професионални съдии (енолози, сомелиери, винени журналисти, купувачи и вносители на вино) от 52 националности ще дегустират и оценяват над 9000 вина от 55 държави в „града на тепетата“.

23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles е от 28-ви април до 1-ви май 2016 г.и се организира от „Пробежекс“, в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Нациионалната лозаро-винарска камара.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.

Може да харесате още...