Пловдив стана Балканска столица на туризма

balkanska stolicaНа изискана церемония в хотел „Рамада“ в София снощи Община Пловдив получи приза „Балканска столица на културата“ от годишните награди BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2015. Категорията, в която Пловдив бе отличен, е „За изключителни постижения и най-успешно развитие на КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ 2015“. Пловдив спечели тази награда, не само защото е шестият най-стар жив град в света и най-старият в Европа, притежаващ повече от 200 културно-исторически забележителности и над 300 000 движими културни паметници, с находки от седем археологически периода. А и защото днес градът се развива изключително успешно като водеща дестинация за културен туризъм.Важна част от тази политика е развитието на културния календар на града. Само през последната година, той се обогати с 12 нови фестивала и редица нови, разнообразни по жанр събития, организирани за първи път. Статистиката сочи, че само за една година, зрителите посещаващи културни събития в Пловдив са се увеличили три пъти.

„Спечелването на титлата Европейска столица на културата през 2019 г. е също част от тази успешна стратегия на община Пловдив, която ще увеличи няколкократно броя на туристите. Нещо повече, тя дава видимост на Пловдив и на България, каквато не сме имали до момента.“ коментира заместник-кметът Стефан Стоянов.

folkfest_plovdiv_2014_034Включването на Пловдив в една от десетте най-желани за посещение дестинации от Lonely Planet е друго много важно, международно признание. За две години, градът успя да влезе два пъти във фокуса на ВВС – в „The Travel Show“ и „Great Railway Journeys Continental“, популярни поредици, които се гледат от милиони зрители по света. Пловдив доказва в международен контекст, че може да оползотворява своите ресурси за културен туризъм и да печели титли, които му дават престиж и популярност в световен мащаб.

Много от забележителностите в града бяха напълно обновени през последните години. Любимата на пловдивчани Цар Симеонова градина се радва на напълно нов облик, заедно с новата водна атракция „Пеещи фонтани“. „Капана“ се превърна в първият квартал на творческите индустрии. Природонаучният музей бе основно реконструиран и се сдоби с първия в страната 3D планетариум. Малката базилика и Римският стадион се превърнаха в две от основните забележителности на града. Тече реставрацията на най-голямата раннохристиянска базилика на Балканите, с която Пловдив ще кандидатства за включването й в списъка на обектите, признати за културно наследство от ЮНЕСКО. Предстои реконструкцията на площад „Централен“, извеждането на археологическите богатства на пластовете му и излагането им в подземен музей.

visuel-cmb2015-Plovdiv-2016Пловдив привлече домакинство на редица международни форуми, сред които Digital Wine Communications Conference, а през 2016 г., градът ще бъде домакин на най-престижния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles. Свое утвърдено място в културния живот на града заема фестивалът „Дефиле на младото вино” и не случайно в Пловдив бе разработена първата в страната, карта за винен туризъм, пример за успешното партньорство между частния бизнес и Община Пловдив. Международната среща за туризъм, която се провежда в Пловдив два пъти годишно, също има важен принос към развитието на културния туризъм в града.

Официалните данни на Националния статистически институт за 2015 г. сочат, че ръстът на туристи в Пловдив е стабилен и устойчив, като за тази година се отчита 6 % ръст на туристите и 8 % на нощувките. Пловдив е с най-динамично развиващ се туризъм и привлича все по-платежоспособни туристи. Градът продължава да е лидер по ръст на нощувки в процентно отношение, спрямо останалите градове в страната.
Културният туризъм в града, се отличава с устойчивост във времето и с увеличаващи се приходи и брой на посетители на културни събития и забележителности. Ефективните маркетингови стратегии и международните признания на Пловдив осигуряват потенциал устойчивият ръст да продължи и през следващите години.

plovdiv_izgled_001Постигнатите резултати до момента и ясните цели на десет годишната културна стратегия на града дават сигурност, че Пловдив уверено върви към успешна подготовка за най-голямата културна програма на Европейския съюз.

Балканските награди за туристическа индустрия са резултат от партньорството между Българо-Румънската търговско промишлена палата, Италианската търговска камара, Бизнес Клуб Лондон и Сръбско-Българската търговска камара. Те се връчват за значими постижения на компании и институции, които успешно развиват един от най-важните отрасли за българската икономика, както и за икономиките на нашите съседи от Балканския полуостров.

You may also like...