Правосъдният министър Христо Иванов с оставка след второто четене на промените в Конституцията

temidaПравосъдният министър Христо Иванов подаде оставка след като парламентът прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, внесен от председателя на парламента Цецка Цачева и група народни представители. С приетите текстове Висшият съдебен съвет се разделя на две колегии – съдийска и прокурорска. Предвижда се съдиите, прокурорите и следователите да се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от съдийската, съответно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Съотношението на професионалната и политическата квота в съдийската и прокурорската колегии на ВСС, която беше в дъното на раздора между правосъдния министър, част от Реформаторския блок и депутатите от всички останали партии, е гласувано така: съдийската колегия на ВСС ще се състои от 14 членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, шестима членове, избрани пряко от съдиите, и шестима членове, избрани от Народното събрание. Прокурорската колегия на ВСС ще се състои от 11 членове и ще включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, избрани от Народното събрание.

Така договореното през юли съотношение между квотите в двете колегии на Висшия съдебен съвет отпадна. „Аз се обърнах към вас преди гласуването, че става дума за ценностен въпрос. Гласуването ясно показа по този въпрос какво е мнозинството. И символично, и политически отправихме послание за това, че независимостта на съда не е достатъчно ценена“, каза Христо Иванов от парламентарната трибуна и добави, че гласуването е станало “стъпка към съмнението за това, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор”.

Министър-председателят Бойко Борисов прие подадената от Христо Иванов молба за освобождаването му от поста минути след като съобщението за оставка беше обявено. „Бяха направени добри крачки за подобряване на съдебната система, но недостатъчни. Поради това не мога да продължавам да изпълнявам длъжността“, посочва в мотивите си Христо Иванов, по информация от правителствената пресслужба.

Новият министър на правосъдието ще бъде предложен на Народното събрание за избиране след консултации между партиите в коалицията.

И още от гласуваните на второ четене промени в Конституцията: ВСС се състои от 25 членове. Председателят на ВКС, председателят на ВАС и главният прокурор са негови членове по право. Останалите 22-ма членове се избират както следва – 11 от Народното събрание и 11 от органите на съдебната власт. Новото, което депутатите приеха е, че избираните от парламента членове трябва да получат подкрепата на две трети от народните представители.

Заседанията на пленума на ВСС ще се председателстват от министъра на правосъдието, като той не участва в гласуването, записаха още депутатите в Конституцията. Съдийската колегия на ВСС ще се председателства от председателя на Върховния касационен съд, а прокурорската – от главния прокурор.

Може да харесате още...