Tрети литературен конкурс за ученици обявява еврейско-българският център „Алеф”

alefВ навечерието на еврейския празник на светлината Ханука и Коледа Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” обявява третия литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.  Тази година темата е: “Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната”. В помощ на участниците ще е “отворена” виртуална библиотека с най- известните български творци от еврейски произход. В надпреварата могат да се включат ученици от VIII до XII клас с есе за хората, които със своя интелектуален и емоционален заряд са превърнали изкуството си в посредник за всеки един диалог, в език, който всички разбират.

„Искаме да привлечем вниманието на младежите към творците, които чрез своето изкуство обединяват хората, а не ги разделят. На тази кауза са посветили таланта си много български автори от еврейски произход. Защото и в най-мрачни времена изкуството спасява и възвисява.” Така Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф”, призовава средношколците от страната и тази година да участват в конкурса.

Ученическите произведения трябва да съдържат емблематичните послания на големите имена на българската култура към поколенията, чрез които те са обогатили познанието за взаимно разбиране и приятелство и са разширили кръгозора на българите. Организаторите не поставят ограничения – това може да са впечатляващи биографични примери, конкретни творби или части от тях, забележителни произведения на изкуството или оценка на цялостната работа на един или повече автори.

За да помогне на състезателите в литературната надпревара, и този път Център „Алеф” помества в сайта си   голям библиографски масив за най – известните български творци от еврейски произход  в литературата, музиката, изобразителното изкуство, театъра и киното: Валери Петров, Елиас Канети, Дора Габе, Анжел Вагенщайн, Морис Йомтов, Панчо Владигеров, Петър Ступел, Жул Паскин, Греди Асса,  Давид Перец, Леон Даниел, Гриша Островки, Ицхак Финци и други.

Електронната библиотека съдържа биографични справки, публикации на части от известни стихове, разкази, картини, звукови и видео файлове.  Тя е на разположение не само на  участниците в конкурса, но и на всеки, който би имал интерес към темата.

Ученическите есета ще бъдат оценени от жури, в състава на което са Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг., Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг.

Авторите на най-добрите творби ще получат парични премии, грамоти и книги. Победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония през пролетта на 2016 г., в навечерието на еврейския празник на освобождението Песах.

Учениците от цялата страна могат да изпращат своите  произведения до 30 март 2016 г. на адрес: center.alef@gmail.com или на адрес:  Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4, ет. 4. Център„Алеф”.

 

Може да харесате още...