Синодът – с нещо като митинг пред Върховния съд в понеделник, на клисарите е наредено да бият тревожно камбаните в 9:00

kambani3Молебен пред Върховния административен съд ще отслужат висши клирици от Българската патриаршия в понеделник, 7 декември, от 8:30 часа. Миряните са призовани от Синода да се включат активно в църковната служба в сърцето на София, причината, която посочват от там е “за изпросване Божията помощ за запазването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ като собственост на БПЦ–БП.” Половин час след молебена на открито патриарх Неофит и епархийските митрополити ще влязат на заседанието на ВАС, е решил Светият Синод в пълен състав на 3 декември. “Камбаните във всички столични храмове да бият тревожно между 9,00 и 9,30 ч. на 7 декември т.г.”. се казва още в извънредно съобщение на Синода.

Повод за своеобразния митинг на духовниците пред ВАС е дело № 14 123. То е в отговор на жалба от двама души, единият от които представител на културно-историческо дружество “Будител”, против решение от миналата година на Министерски съвет за предоставяне патриаршеския храм на Българската патриаршия.

Обявяването на храма за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври 2014-та година. Два дни по-късно в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква, а на 8-ми същия месец в Гранитната зала на Министерския съвет е била церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на патриаршеската катедрала, припомнят от БПЦ.

Може да харесате още...