Пловдив от 19 и началото на 20 век оживява в луксозен календар

plovdiv_v_minaloto_koricaОбразите на улици, площади и природни забележителности, които в днешния Пловдив са променени или напълно изчезнали, оживяват в луксозен календар с име “Пловдив в миналото” на Регионалния исторически музей. Фотосите от легендарни майстори на обектива като Димитър Кавра, Георги Данчов – Зографина, братя Карастоянови, братя Кацарови, Вацлав Велебни, Никола Стаменов и  Андрей Андреев показват първата панорама на Пловдив от 1873 г., старият мост на Марица и придошлата река, емблематичният ресторанта на Сахат тепе, площад „Джумая” като пиаца за таксита, сградата на аптека „Марица”, за чийто колорит все още се говори от уста на уста, величествени фотографии от главния павилион на Първото българско земеделско-промишлено изложение, Военният клуб в оригиналния му вид преди пожара от 1927 г. и др. Прелистването на всяка страница отваря нова тема, а освен образи, останали като символи за миналото на вечния град, календарът съдържа и любопитна информация за миналото на Пловдив. Ще разберете как е унищожено Марково тепе и кога започва озеленяването на останалите хълмове, кой е първият plovdiv_v_minaloto_januaryпътешественик, описал часовниковата кула на Сахат тепе, какви са предишните наименования на площад „Римски стадион”, кои са архитектите дали облика на Главната, защо в продължение на хилядолетия Трихълмието е било душата на града а „Узун чаршия” е наричана „търговското сърце”, какви са фактите около организирането на Първото българско земеделско-промишлено изложение, създаването на
градината „Цар Симеон” и удостояването на Димитър Кудоглу с прозвището Най-голям дарител на българското здравеопазване.

Символичната цена, качеството на изданието, уникалните стари фотографии и заинтригуващите исторически факти към тях превръщат календара в прекрасен коледен и новогодишен подарък, както за пловдивчани, така и за всички, докоснати от космополитния дух под тепетата, където откриваме следите на поне шест световни цивилизации.

От понеделник, 7-ми декември, колекционерският тираж ще бъде наличен в музейните
магазини на експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на площад „Съединение” и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов”, а до месец януари 2016 г. календарът може да бъде закупен на промоционална цена от 6 лева.

Може да харесате още...