Загубата на енергия в дома и офиса може да се изследва с инфрачервена камера

EVN_termografia_1Точна информация как да намалите зaгубите на топлинна енергия през студените месеци от сградата, в която живеете, предлага EVN Топлофикация за клиентите си. Тя може да се получи чрез термографско изследване, което извършва самото дружество. Обследването се извършва от специалисти на EVN България чрез използването на инфрачервена камера. С помощта на камерата невидимите за човешкото око топлинни потоци се улавят и преобразуват в инфрачервени снимки – т. нар. термограми. На термограмите разпределението на топлината по повърхността на изследваните елементи се визуализира в различни цветове според измерените температурни стойности, като светлите цветове отговарят на топли повърхности, а тъмните цветове – на студени.

По този начин термографията прави възможно да се видят загубите на топлинна енергия, да се установят точно местата и причините за тях. Анализът на температурното разпределение в термограмите дава възможност да се локализират точно неуплътнените и проблемни зони от външната конструкция на сградите с повишена топлопроводимост. Посредством термографското обследване клиентите могат да установят енергийното състояние на външните стени на имота, качеството на изолацията, местата с висока загуба на енергия, както и дефектни връзки по конструкцията. В допълнение се предоставя информация за евентуални проблеми във вътрешните инсталации и местата с риск от влага и мухъл.

EVN_termografia_2Термографското заснемане е възможно само по време на зимните месеци от ноември до март включително като услугата се извършва вечер в присъствието на клиента. Услугата е достъпна за всички клиенти, без значение на местоположението на техния имот, като в зависимост от броя на имотите в една сграда цените варират от 91,67 лв. (без ДДС) до 149,50 лв. (без ДДС). До 2 работни дни след заявяване на искането за термографско заснемане в който и да е Офис на EVN България, експерт на компанията ще се свърже с клиента и ще съгласува удобно време за посещение.

10 дни след заснемането, ще получите подробен доклад с външни инфрачервени снимки на сградата и/или отоплителните тела. Експертите обръщат внимание на откритите места със загуба на енергия и разясняване перспективите за тяхното отстраняване. Чрез новата услуга клиентите могат да извършват прецизно и цялостно енергийно изследване на своя дом, цяла сграда, както и на един или няколко жилищни входа.

 

Може да харесате още...