В София ще дискутират как измененията в климата влияят върху природата и туризма

vitosha0lipsa na gora1Конференция „Измененията на климата – предизвикателствата пред българската природа и туризъм“ ще се проведе в София на 3 декември, паралелно с 21-вата среща на върха на ООН в Париж (COP 21) за световните климатични промени.  Форумът ще представи позицията на България в Париж пред българската общественост и медии и ще бъде част от програмата на 11-тото издание на фестивала „Дни на предизвикателствата“, посветен на спортовете сред природата и нейното опазване, домакинстван от НДК.   В обсега на дискусията ще бъдат три основни направления: туризъм, спорт и защитени територии. 

Презентации и примери от България ще изложат експерти – представители на Министерство на околната среда и водите, (Дирекция „Управление на водите“ и/или „Национална служба за защита на природата“), националните и природните паркове, Планинска спасителна служба, Българска асоциация по алтернативен туризъм, водещи журналисти.

В рамките на дневната програма на „Дни на предизвикателствата“ ще бъдат разгледани различни проекти на най-активните родни неправителствени организации, свързани с околната среда, отговорния начин на живот и устойчива природна и градска среда. Ще се проведе и обучение за разделяне на отпадъците и градско компостиране. Oт 18 часа пък по традиция ще бъдат представени прожекции и презентации на водещи лица от българската и международната авансцена в областта на алпинизма, приключенията, пътешествията. Специални гости тази година са бегачът от Франция Жулиен Шорие и британската легенда на катеренето Бен Муун, а от българска страна – бегачът рекордьор Кирил Николов-Дизела и Боян Петров – Съни, който през последните години е автор на рекордни постижения за българския алпинизъм в най-високите планини на света.

Организатори са Коалиция за климата – България, с подкрепата на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство (EEAGrants) и предприятие ПУДООС, в партньорство с Българска асоциация за алтернативен туризъм, Министерство на околната среда и водите, WWF-България и Посолството на Република Франция.

 

Може да харесате още...