Старинен Пловдив празнува светлината и надеждата от 4 до 6 декември

kartichkaПразници на светлината и надеждата ще озарят Стария Пловдив от 4 до 6 декември. В първия от дните на празника точно в 17 часа ще грейнат светлините на коледното дръвче на Лапидариума. Около тях заедно се очаква да бъдат почетните консули на различни етнически общности под тепетата, а идеята, която вече се превърна в традиция, е на почетния консул на Армения Ехиязар Узунян.  Ден по-рано, на 3 декември, в Балабановата къща ученици и студенти ще майсторят коледни играчки от тесто по чешка традиция и рецепти.

На 5-ти декември пак на същото място занаятчии от пловдивската камара ще помагат на деца в изработката на традиционни сурвачки и коледни играчки с благотворителна цел. А на 6 декември, неделя, от 12:00 часа по покана на арменската общност дружно ще се украсява елхичката в двора на Арменския храм “Сурп
Кеворк”. Подготвени са забавления за малки и големи, а желаещите могат да напишат своето писмо до Дядо Коледа и да го пуснат в кутията, адресирана до добрия старец.

“В повечето случаи съвременните хора свързват коледните празници с обилни трапези и забавления. Малцина се замислят, че от древни времена в много краища на света, без значение от религия и цвят на кожата, хората преживяват това време като тържество на светлината над мрака, на деня над нощта, като равносметка на извършеното през годината и надежда за по-добро бъдеще”, разказват организаторите на Празниците на светлината и надеждата, в които за първи път тази година се включва и Сдружението на чехи, словаци и приятели-Пловдив. С финансовата подкрепа на Министерството на външните работи на Република Чехия на 4 декември от 16 часа в Балабановата къща Бюрото за словаци, живеещи в чужбина, ще представи изложбата „Коледа в Чехия и Словакия”.

Може да харесате още...