29 общини и 24 малки населени места с оптичната мрежа за бърз интернет 

netwarsПроектът за развитие на високоскоростен широколентов достъп и на широколентови услуги за гражданите и бизнеса в икономически изостанали и отдалечени райони в България приключва успешно в 29 общини и 24 малки населени места, в 14 области на страната. Това обяви Красимир Симонски, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи”. По думите му, с успешното реализиране на проекта се създава възможност всички държавни институции от целевите райони да бъдат свързани в облака на държавната администрация, което е предпоставка за развитието на електронното управление.

С проекта се финансира изграждането на високоскоростен широколентов достъп от следващо поколение и свързването към оптичната мрежа на общо 289 комуникационни възли, от които освен общините, са включени 46 училища, 18 болнични заведения, 38 читалища и библиотеки, държавни и общински структури. Избраните населени места са с обща територия от 7 919 кв.км. или 7% от територията на страната. В тях живеят 277 765 души или 8% от населението, живеещо извън областните градове и столицата, което е 4% от населението на България. То ще има подобрено качеството на базовия широколентов интернет по отношение надеждността и скоростта на връзката, ще има осигурен достъп и до професионален интернет – 30–100 Mbps и на най-високия клас интернет връзка – над 100 Mbps

Броят фирми, за които ще се създадат благоприятни условия за свързване към изградената инфраструктура е 7 045. Общата дължина на оптичните кабелните трасета е 907 км., като от тях 452 км. са в Северна и 455 км. в Южна България.

Новоизградената инфраструктура по проекта ще се предоставя на частни телекомуникационни оператори чрез държавна концесия за 13 години. Избраните оператори ще я отдават под наем на местните интернет доставчици, като те ще бъдат стриктно следени, да не нарушават правилата на телекомуникационния пазар, а тяхно задължение ще бъде да поддържат инфраструктурата и да подпомагат местните интернет доставчици.

Може да харесате още...