С книга на протест излизат във вторник служителите на най-голямата библиотека в Пловдив

knijarnica-knigi-momi4eС книга в ръка ще излязат в 12:00 часа на обяд във втроник, 24 ноември, служителите на НБ “Иван Вазов” в Пловдив. Те протестират срещу парите, заложени в държавния бюджет за култура за 2016 година. “Тези средства от години не отговорят на реалните ни нужди. Това доведе до обезличаване на културните иституции и предизвика липса на уважение и респект към труда на работещите в тази сфера”, написаха в отворено писмо библиотекарите.

Пред Централния вход на библиотеката те ще настоят да получат финансиране, според новоприетия „Стандарт за библиотечно-информационното обслужване“; дофинансиране от община Пловдив на основните й дейности с не по-малко от 20 на сто от бюджета; стартовата заплата на специалистите с висше образование не по-малка от 600 лева, а нарастването на минималната работна заплата да бъде обвързано с нарастването на основната заплата на работещите в РНБ „Иван Вазов“.

В последните дни служителите на библиотеката събираха подписи в своя подкрепа и се очаква утре подписката да бъде оповестена.

На 24 ноември ще протестират служители от библиотеки, читалища и музеи и на други места в страната.

F2F TV подкрепя протеста!

Може да харесате още...