Борис Ангелов, 7 клас: Семейството е слънчев лъч, който ме дарява с топлина и не ме оставя сам

den-semejstvo26Топлината на семейното огнище, домът, изпълнен с уют и мекота, невероятният аромат, който се носи из родната къща, подвикванията на майка и татко, плачът на малката сестричка изпълват сърцето ми с любов и разбиране. Редица фактори изграждат сигурността у човека – семейството, грижата, взаимната помощ, надеждното разбиране, прегръдката от мама, съветите от татко… Всевъзможните причини за несигурност в душата и сърцето на добрия човек се крият в студения и суетен свят, в който нормалните разбирания за общочовешки качества и ценности са се променили. Възпитаването на разбрано и добро дете, а след това и на достойна личност, е свързано и със засвидетелстваната му обич. Семейството те подкрепя и е адекватна опора в трудни моменти, когато трябва да се изправиш и да продължиш напред.

Днес стотици деца са лишени от родителска грижа поради различни причини – социална слабост, неосъзнаване на съществуващата отговорност и прочие. Обикновено тези деца са принудени, макар и възпрепятствани от неблагоприятните обстоятелства, да се справят сами с проблемите си. Но къде е тук обичта, за която говорим..? Къде е любящото семейство…? Те са мираж за множество невинни деца, които търсят разбиране и топла прегръдка, търсят съпричастност и помощ! С тъга в очите и със свито сърце, те са разпределени по различни домове – държавни институции и организации, които се „грижат” за тях. Топлината, която усещаш, когато прегърнеш мама и синовната признателност, която изпитваш… Чувства, чувства непознати за тези деца!

Ето защо са създадени множество доброволчески организации за подпомагане на домове и изоставени деца. Ежедневно от страна на различни лица се работи по общи каузи за събиране на средства и за подобряване живота на изоставените деца, които са без семейство и са лишени от обич и от приятелска ръка…!

…Какво е за мен семейството…? За мен семейството са родителите ми и сладката ми сестричка. Те ме обичат безусловно и ме подкрепят в трудни моменти. Аз ги обичам безусловно, усещам топлина и разбиране -семейството, без което не мога. Семейството се проявява и отъждествява в различни аспекти като понякога изразява и отделни символични разбирания. За мен семейството е и топло огнище, до което се грея и е пръв приятел в беда. Взаимната помощ, която си оказваме спомага за по-добър свят и живот. Истинските дълголетни и здрави семейства са изградени от силни личности със собствени възгледи и идеи. В моето семейство сме настроени да помагаме и да се включваме в различни дейности за развитие и работа по благонадежни казуси, подпомагащи други хора. Опитваме се да допринесем за благото на човешката личност и да даваме личен пример.

Моите разбирания за семейство се базират на ясно установени принципи и родствени връзки. Но какво е щастливо семейство без деца, без техните подвиквания, без техните игри около елхата, без тяхната лична емоционалност и вълнение…?! Децата превръщат семейството в още по-щастливо и по-дълготрайно.
Моето семейство ми дава кураж, изгражда ме като личност, стремяща се към ясна гражданска позиция и установена перспектива за бъдещето на всяка същина. Семейството ми дава усещане за сплотеност и взаимна любов, доверие, солидарност и разбирателство.

Бих искал да помогна на повече деца да застанат пред хартията и с химикалка в ръка, духовно пречистени, с щастливо сърце и с ведра усмивка да напишат какво е за тях семейството, а тези деца, които се срамуват и изпитват тъга, бих искал да подкрепя и да им помогна заедно да градим общото ни бъдеще. Поради тази причина аз винаги се включвам в кампании за набиране на средства за тези дечица. Бих застанал пред тях и бих им споделил какво ми дава моето семейство. Аз вярвам, че с взаимна помощ и подкрепа можем да направим тези деца част от сплотени и качествени семейства.

…Какво ми дава семейството…? Семейството ми указва психическа подкрепа и ме съветва за правилните неща в живота. Семейството е онзи огън, който гори в топлата къща, разпалвайки сърдечната емоционалност и лирическата настройка на обремененото сърце, което търси спасение от студения свят наоколо. Семейството символизира доверие, дълголетие и взаимственост, които възприемам и аз. За тях се боря и тях бих дарил на всяко дете…!

Заедно семейството е по-силно, изгражда личности, които от своя страна изграждат силни граждански общества, занимаващи се с каузи и допринасящи със своето дело за по-добър и сигурен живот. От тази гледна точка, освен кураж и топлина, освен сигурност и любов, освен психическа и емоционална опора, семейството ми помага като ме прави част от един по-добър свят, за който трябва да се борим всеки ден и в който търсим усъвършенстване на общочовешките разбирания.

Семейството е слънчев лъч, който ме дарява с топлина и не ме оставя сам. Аз съм негов персонален представител и всеки ден с психическа или емоционална подкрепа, съвет или чрез кауза, се боря да помогна на повече деца да бъдат част и от своите семейства…!
Есето на Борис Ангелов, VІІ „в” клас, 45 ОУ „Димитър Талев” Пловдив, спечели първа награда в конкурса на КСУДС Пловдив на тема „Какво ми дава моето семейство“

Може да харесате още...