Шест български града с „Дърво на правата на децата“ на 20 ноември

poslanie-deca6„Дърво на правата на децата“ ще украсят членове на Съвета на децата заедно със свои връстници в София и още 5 областни града – Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Враца, на 20 ноември, петък. Така ще завърши Седмицата на правата на децата, която детският консултативен орган на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ организира по повод 26 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.
В 10.00 часа в столичното 51-во СОУ „Елисавета Багряна“, кв. Лагера, председателят на ДАЗД г-жа Ева Жечева, Йоана Захариева – заместник-председател на Съвета на децата, и Енрико Горанов – представител на гласа на младите хора от София, заедно с ръководството и ученици от училището, ще украсят своето дърво с хартиени лястовици. Разноцветните птици са изработени от момчетата и момичетата от 51-во СОУ и носят посланията им за правата на децата.

От 10.00 часа пред сградата на Общината започва флаш мобът „Дърво на правата на децата“ вър Враца, организиран от Ива Георгиева – член на Съвета от Област Враца. В него ще се включат ученици от Начално училище “Св. Софроний Врачански” и Начално училище “Иванчо Младенов”.

Във Варна от 10.30 часа младите хора от СОУ „Св. Климент Охридски“ и Велико Великов – представител на децата от областта в Съвета, ще украсят с посланията си „Кривото дърво“ в Морската градина.

От 15.30 часа на площад „Свобода“ в Русе членът на консултативния орган на ДАЗД от областта Живомир Николов и ученици от няколко училища ще превърнат едно обикновено дърво в „Дърво на правата на децата“.

Град Пловдив също ще има свое „Дърво на правата на децата“. От 13.00 часа в парк „Цар Симеоновата градина“ Стоян Гечков – представител на Съвета на децата от областта, и момчета и момичета от Центъра за социализация и интеграция на деца от рискови групи ще създадат място, което да напомня на всички за правата на децата.

В Бургас лястовичките с послания от Конвенцията на ООН за правата на детето на учениците от ОУ „П.Р. Славейков“ ще украсят в 11.00 часа дърво в центъра на града.
Проявите на Съвета на децата се организират с подкрепата на Държавната агенция за закрила на детето и нейните териториални отдели.

снимка: архив, Кръгла маса за правата на децата по проект на Фондация “За нашите деца”, септември 2015 г, град Пловдив

 

Може да харесате още...