Забраняват придвижване и пускане на неидентифицирани животни

dupki-bansko2Забранява се придвижването на неидентифицирани животни, с неясен произход и здравен статус. Това предвиждат промените в Закона ветеринарномедицинската дейност, които кабинетът ще предложи на Народното събрание. Целта е да се намали незаконният внос, търговията и нерегламентираното придвижване на животни. Въвежда се и забрана за пускане на животни извън животновъдния обект без придружител – тъй като те могат да бъдат източник на заболявания, да нанесат щети или да станат причина за катастрофа.

Държавната профилактична програма за задължителните мерки за профилактика и борба срещу болестите по животните ще се планира за три години напред, а не година за година. Това ще внесе спокойствие и дейностите по Програмата ще бъдат проведени в оптималните срокове според ветеринарния календар, смятат от Кабинета.
Животновъдите трябва да уведомяват незабавно ветеринарния лекар при влошаване на общото състояние на животните. Ще се създадат и постоянни екипи от ветеринарни лекари от системата на Българската агенция по безопасност на храните, които да потвърждават или отхвърлят възникнало съмнение за болести, за които има риск от бързо и масово разпространение или водят до причиняване на значителни икономически загуби.
За да се оптимизира работата с Интегрираната информационна система на БАБХ, регистрираните ветеринарни лекари трябва да въвеждат актуалните данни в срок до 48 часа от настъпването на дадено събитие (раждане на животно, продажба, смърт и т. н.).

Може да харесате още...