Външният министър Даниел Митов:  Да си върнем контрола върху външните граници на ЕС

daniel-mitovДа си върнем контрола върху външните граници на ЕС по най-сериозен начин – все повече държави-членки на ЕС започват да се ориентират към това, което България доста дълго време предлага. Това се казва в изявлението на външния ни министър Даниел Митов след Съвета на министрите на външните работи на ЕС. “Европа трябва да каже ясно какъв брой хора може да приеме и то само бежанци. Разграничението между икономически мигранти и бежанци трябва да бъде направено. Второто основно нещо е да се започне да се работи по възможно най-бързия начин за създаване на програми за връщане или репатриация”.

И още от изявлението: “Европа не може да приема безкрайно много хора и социалните системи и образователните системи няма да издържат на подобен натиск. Трябва много бързо да стане ясно, че Европа трябва да демотивира бежански, но и миграционните потоци към своята територия.”

Митов обяви, че дори и да има квотна система, България отдавна е приела достатъчен брой бежанци и по думите му, съпоставено с нашия Брутен вътрешен продукт и на глава от населението, ние сме поели своя ангажимент. “Други държави-членки на ЕС има още много какво да направят по тази тема, но да обсъждаме квоти е вече абсурдно”, казва министърът и подчертава, че трябва да обръщаме внимание на защита на външните си граници и на корена на проблема, определн от него като конфликтът в Сирия.

“Относно Сирия, вече повече от година се нанасят подобни въздушни удари, без т.нар. Ислямска държава да е унищожена. В същия момент всички са наясно, че в един момент ще се стигне и до военна намеса на място със сухопътни войски. Няма как т.нар. Ислямска държава да бъде изкоренена без подобен вид намеса. Въпросът е откъде идва тя и как точно се организира. Затова трябва много по-широка коалиция с държавите от региона, които да имат консенсус, да могат със съвместни усилия, подпомагани от европейската и трансатлантическата общност, да решат този въпрос. Военна операция не е обсъждана, но в хода на дебатите няколко пъти бе споменато, че унищожаването на т.нар. Ислямска държава без категорична военна намеса, е невъзможно. Но независимо от това, ние търсим и други формули.”

Даниел Митов е категоричен, че среща на върха на ЕС с Турция трябва да се случи максимално бързо, но първо са преговорите по прилагането на споразумението за реадмисия. Накрая той подчерта, че Турция ще има нужда от финансова помощ, защото няма как тя сама да поеме цялата тежест.

информация и снимка: МВнР

Може да харесате още...