Правителството отпуска средства за ремонт в храма „Св. цар Борис Покръстител“ в Берлин

berlin_den2_001a300 000 лв.  отпуска правителството за ремонт на катедралния храм на Западно и Средноевропейската епархия „Св. цар Борис Покръстител“ в Берлин, Германия. Още 50 000 лв. са гласувани на днешното заседание  за строителни дейности в Църногорския манастир „Св. Св. Безсребърници и Чудотворци Козма и Дамян“ в село Гигинци. Тези 350 000 лева за православни храмове се осигуряват от централния бюджет.

Българският храм в Берлин е разположен в стар гробищен парк в квартал Ной Кьолн.  Районът е с високи подпочвени води, а сградата има крипта, която митрополитът на Западно и Средноевропейската епархия Антоний още при поемането на епархията имаше идея да превърне в място за срещи на българската общност.

Средствата, гласувани днес, се осигуряват след среща миналата седмица между министър-председателя Бойко Борисов с митрополит Антоний и омбудсмана Мая Манолова. По време на разговора владиката изложи проблемите пред българската църковна община в германската столица, представи и плановете си за разширяване на дейността на енорийския център към храма, който към момента успява да осигури подслон на 400 – 500 българи годишно, а след ремонта ще може да помага на 1300 – 1500 наши сънародници.

antonij-bb„Така центърът ще започне да изпълнява в пълнота мисията си за обгрижване на нашите сънародници“, коментира след срещата митрополитът.

Криптата на храма се състои от зала за провеждане на обучителни семинари, която ще започне да се използва за социална трапезария, малка библиотека, канцелария и спално помещение със санитарен възел.
След ремонта ще бъдат назначени трима души, които да се грижат за изпадналите в беда наши сънародници, както и да им осигуряват медицинска и социална помощ.

снимки: 1.архив, митрополит Антоний

2. Среща при премиера

Може да харесате още...