Диагностицират деца с дислексия чрез специален тест в Пловдив

psihologat Sofia Stereva prilaga testaВ Пловдив прилагат ранно диагностициране на деца с дислексия чрез специална методика. Картинен тест за фонологично осъзнаване за деца от 4 до 7 години извършва от ноември психологът София Щерева от екипа на Ани Владимирова в клиника „Торакс”. Дислексията (на гръцки: dys – трудна и lexis – дума) е затруднение с лексиката, предимно при четене и писане. Объркват се някои букви с други например „б“ с „д“ или „н“ с „п“. Разместват се местата на буквите в думите или хората пишат, както говорят. „Дислексията не е вид умствено изоставане и дори понякога при наличието ѝ се наблюдават феноменални способности в други направления“, обяснява София Щерева.

18% от българите страдат от дислексия, според статистиката. „Когато децата започнат училище, ако не е диагностициран този проблем, изведнъж се оказва, че в края на първи клас малчуганът нито знае да чете, нито може да пише“, посочва Ани Владимирова. „На него вече му е лепнат етикет, че не се справя, че е ленив, че не може да се съсредоточава, че едва ли не е слабоумен и нататък му се разстройва целият образователен и житейски път.

А всъщност проблемът е тази дислексия. И ако тя бъде хваната на 4-5 години и се работи с логопед, детето няма да има абсолютно никакви проблеми и няма да се забави неговото интелектуалното и познавателно развитие“, категоричен е специалистът с дългогодишен опит в областта на практическата психология.

„Затова е много важно още на 4-5-тата годинка да се направи този тест с цел превенция на дислексията и родителите да са наясно с проблема и неговото решение“, казва Владимирова. Тя посочва и тревожната реалност – увеличаването на процента на деца с това затруднение. Дали защото са ограничени в общуването, контактите, движението, дали защото получават компресирана информация през компютри, телевизори, телефони, а не чрез реална манипулация с предмети и движение, не е ясна точната причина, но е факт, че все повече деца в България имат дислекция, казват специалистите.

Какво представлява картинният тест за фонологично осъзнаване за деца от 4 до 7 години?

Тестът е направен специално за българчетата от д-р Катерина Щерева – доктор по логопедия и гл.ас.в СУ „Св.Климент Охридски”. „В рамките на един астрономически час, ползвайки 2 специални фотоалбума, терапевтът във вид на игра с детето установява дефицитите на възприятието на речта, на звукообразуването и звуковъзпроизвеждането“, обяснява психоложката София Щерева, която е от малкото серфицирани специалисти в тази област в Пловдив. Ценно при отчитане на резултатите е, че терапевтът има много точна диагностика за това в кои области е необходимо с детето да се работи, къде то има нужда да навакса и така се изготвя цялостна програма за преодоляване на проблема.

При кои симптоми е добре да се направи теста за дислексия:

· Липса на говор/ детето ви не произнася никакви думи преди да навърши една година, понякога преди 1 и половина, две, дори три и повече години/

· Смесва звуковете и обърква думите. Трудности в различаването на букви, близки по графично изображение (о-а; и-у; б-д; п-т; и-ш; ъ-ч др.). Нарушения на способността за различаване на сходни по звучене звукове и думи (д-т, в-ф, к-г, б-п, боб – поп, дом – том, вея – фея).

· Има неуверен говор, заeква или обърква думите

· Многократно повтарящи се ушни инфекции

· Трудности при завързване и обуване на обувките

· Трудно ориентиране за посока ляво-дясно, както определeна последователност: над, пред, под; дясно преди ляво и т.н.

· Закъсняване при определяне на доминиращата ръка. Смяна на едната ръка с другата при писане.

· Детето избира доминираща ръка, едва след като навърши 7-8 години

· Трудно запомня римуващи се думи

· Трудности при изписване на последователността на азбуката

· Присъствие на незрял говор

 

Може да харесате още...