Гражданска подписка в подкрепа на 7 идеи за съдебна реформа набира скорост

temida“Трудно е да се прави реформа в гробище. Защото не можеш да очакваш подкрепа отвътре” – това е перифраза на думи на екс министър Антон Станков и е по повод съдебната реформа у нас. Сподели я правозащитникът Михаил Екимджиев на дебат за промени в Конституцията в Пловдив, на който днес заинтересуваните бяха една шепа хора. Иначе: 6% доверие в прокуратурата и 18% – в съдебната система отчита изследване от тази година на Алфа Рисърч, цитирано от Гражданска Инициатива „Правосъдие за всеки“, организатор на дебата. По техни данни, в България има най-много прокурори на глава от населението в ЕС – 27 на 100 хиляди души. Показателите в Румъния са съвсем различни, макар че започнахме „прехода“ почти по едно и също време – отбелязаха от Инициативата. И припомниха модела на Моника Маковей, който на този етап в страната ни е само пожелателен.

7 ключови идеи могат да променят системата, която влияе на всеки един от нас, макар и да не е така разбираемо на пръв поглед, убедени са от „Правосъдие за всеки“.

1. Без методическо ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите. Защото, по думите на правозащитника Михаил Екимджиев, сега методическите указания се изразяват в нещо като „телефонното право“ – ограничаването ще доведе до независимост и оперативна самостоятелсност в работата на всеки прокурор.
2. Намаляване мандата на главния прокурор от 7 на 5 години. И намаляване мандата на членовете на ВСС също с 2 години – от 5 на 3, без право на повторно избиране. Усещането е за „срастване“ с властта – у нас членовете на ВСС не могат да бъдат отзовавани, обясниха от Инициативата.
3. Явно гласуване по всички кадрови въпроси в колегиите и пленума на ВСС – целта е да се носи лична отговорност от членовете на Съвета.
4. Намаляване на парламентарната квота от 11 на 7 членове и изборът им с мнозинство 2/3 от всички депутати. “В България има най-високата парламентарна квота – 50 на 50. А това най-често са партийни назначения. Мярката ще намали възможността за лобиране”, казват от Инициативата.
5. Нова длъжност – заместник главен прокурор за борба с корупцията. За да действа самостоятелно и без възлагане от главния прокурор.
6. Две колегии във ВСС – една за съдии и една за прокурори и следователи. “Това е идеята за промяна на хардуера в съдебната система. Проямата на законите вече е промяна на софтуера й”, посочи Екимджиев.
7. Обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред – изменение на чл. 120 от Конституцията, което ще позволи да се обжалват неадекватни решения на институциите.

mihail_ekimjiev“Тези промени в съдебната система ще дадат гаранция, че в нея ще попадат читави хора. Защото сега има възможност крайно неподходящи хора да стават магистрати, крайно неподходящите пък – да стават административни ръководители”, обобщава Екимджиев. Според него „и най-лошите закони, когато попаднат в ерудирани съдии, те могат да вложат в тях разум, човечност и европеидност при прилагането им. Когато правораздават по-добри съдии, ние ще получаваме по-бързо и справедливо правосъдие“.

Около 2000 подписа ЗА тези промени са събрани до момента, съобщиха от „Правосъдие за всеки“. Подписката върви в няколко града в страната чрез доброволци. Предстои да се установи и в Пловдив. Подписите ще бъдат внесени до 6 декември в Парламента заедно със седемте предложения, макар и 6 от тях вече да са в Народното събрание. „Това е най-пряката форма на демокрацията и се прилага за първи път у нас“, категорични са от Гражданската Инициатива. Оттам признаха, че 4 месеца водят разговори с представители на различни парламентарни групи: от Реформаторския блок, от ГЕРБ, от БСП. И получават подкрепа неформално. „Има искрено заинтригувани. Но впоследствие виждаме и страх от главния прокурор, от прокуратурата и от партийната дисциплина“, казват.

И въпреки че точно от депутатите зависи 7-те идеи да „проработят“ реално в полза на реформата и правосъдието за всеки, засега от Гражданската Инициатива са наясно, че ги чака дълга просветителска работа не само сред представители на съдебната система, но и сред цялото общество.

 

Може да харесате още...