Дебат за необходимостта от промени в Конституцията – на 10 ноември в Пловдив

temidaОтпадане на методическото ръководство на главния прокурор, намаляване на мандата му от 7/седем/ на 5 /пет/години, въвеждане на заместник – главен прокурор, отговорен за борбата с корупцията, който се отчита пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и може да бъде отзоваван за несправяне със задълженията и уронване на престижа на съдебната власт. Това са част от седемте идеи за дълбоки промени в правосъдната система, които вече са внесени в Народното събрание. Техен автор е Гражданската инициатива „Правосъдие за всеки”, която предлага още намаляване на мандата на ВСС от 5 на 3 години и явно гласуване при всички кадрови решения. На 10 ноември в Пловдив “Правосъдие за всеки” ще проведе дебат за промени в Конституцията, който цели да привлече представители на съдебната власт и широката общественост.

От 12 до 14 часа на 2 етаж в Дома на културата под тепетата инициаторите ще очакват заинтересованите от темата. Участие във форума са поканени да вземат председателите на съдилищата в Пловдив – апелативен, окръжен, районен, председателите на прокуратури – апелативна, окръжна, районна, представители на адвокатска колегия в Пловдив, юристи, граждани, медии.

На основание Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, по който Инцативата е учредена, внесените в Народното събрание предложения трябва да се разгледат и Парламентът да се произнесе по тях в срок от 90 дни.

Срещи като утрешната се планират и в други градове като идеята е разясняване на необходимостите от дълбока съдебна реформа в страната и постигането на справедлив и достъпен съдебен процес за всеки гражданин, независим съд, както и ефективна, отговорна и отчетна прокуратура, обясняват от Гражданската инициатива. Оттам подчертават, че не са партийно ангажирани и представляват вижданията на широк кръг общественици.

Сред учредителите на Инициативата са: Велислав Величков, Михаил Екимджиев, Любомир Авджийски, Петромир Кънчев, Биляна Гяурова-Вегертседер, Атанас Славов, Гергана Върбанова, Искрен Кръстев, Деян Василев, Димо Господинов, Георги Илиев. В Обществения съвет на инициативата са личности като Мануела Малеева, Ивайло Захариев, Александър Кашъмов, Кристиан Таков, Камен Алипиев, Нели Огнянова, Александър Джеров, Антоанета Цонева и десетки други граждани.

„Правосъдие за всеки” припомня, че покани Моника Маковей в София на 25 май тази година и на открит форум запозна обществеността с огромния напредък в борбата с корупцията в Румъния и липсата на противодействие на корупцията в България.

Може да харесате още...