Полицаите излязоха на национален протест в София, властта оттегли оспорваните от тях предложения

sydebna_policiaХиляди полицаи от страната се събраха на професионалния си празник на национален протест в София срещу предложенията на Кабинета за орязване на част от социалните им придобивки. Решенията на Извънредния Съвет за социално партньорство, обаче, като че обезсмислиха недоволството, защото властта оттегли оспорваните моменти. В приетата декларация се казва: “Приемаме като достатъчни и даващи необходимата гаранция изявления на заместник-председателя на НС, на Председателя на бюджетната комисия в НС и на министъра на вътрешните работи, по отношение на отпадането на параграфи от 9 до 16 от проекта за Закон за държавния бюджет за 2016 година.  Предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР, щe се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации на МВР.” Представителите на НС се ангажираха, че този подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор „Сигурност“.

Междувременно, при акция в областите Варна, Бургас и Пловдив полицията и ДАНС задържаха 10 души по подозрение, че са съпричастни към подготовката на провокации. Сред задържаните няма служители на вътрешното министерство, уточниха от ведомството. Работата по изясняване и документиране на случая продължава под надзора на Върховна касационна прокуратура.

Иначе, за професионалния празник на полицаите, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова ги поздрави като подчерта: “Отбелязването на празника не може и не трябва да ни затваря очите за обективните факти. МВР и полицията преминават през труден период. Той поставя на изпитание не само служителите, но преди всичко политическото и професионалното ръководство на МВР. Работата на министерството и неговите служители никога не е била лека. Натрупаните с годините проблеми достигнаха точката, от която или трябва да продължим напред или да останем на мястото, от което проблемите няма да бъдат решени или ще изчезнат от само себе си. Аз съм дълбоко убедена, че за честта на професията, за сигурността на гражданите и за силата на държавата ни, бързо ще се справим и ще продължим с повече увереност и самочувствие”.

Остава отворен въпросът кога ще започне реформата в полицията и изобщо – КОЙ ще се нагърби да я доведе до край?

 

Може да харесате още...