Пианистка, концертираща на 3 континента, създава иновативен музикален фестивал в Пловдив. За „Тримонтиада“ в аванс пред F2F TV – Галина Врачева

galina-vra4eva„Тримонтиада“ – така се нарича най-новият музикален фестивал в Пловдив, който ще се проведе в периода 21 ноември- 4 декември в интерактивна среда при домакинството на Радио Пловдив. Идеята е на Галина Врачева, концертиращ пианист-виртуоз, композитор и преподавател на три континента по класическа музика. Въпреки че от 3 десетилетия живее и твори в Германия и Швейцария, преди година музиката я връща под тепетата – в НУМТИ „Добрин Петков“, където са и началните й стъпки в музикалното поприще. През миналия септември с деца от 8 до 12 клас на училището Врачева създава Mладежкия камерен оркестър “Франк Мартен Плейърс” с идея да популяризира таланта на българските юноши. „Тримонтиада“ поставя друг акцент – сприятеляване на хората на изкуството от целия свят. Обменът на идеи и творческа енергия между утвърдени артисти и млади музиканти от различни континенти със сигурност ще направи света по-добър, убедена е Галина Врачева, в чиято визитна картичка се добавя и уникалния й импровизаторски талант в сферата на класическата музика.

Интерактивният фестивал започва със зимната сесия „Три огледални вечери” и ще се проведе под мотото „Не забравяйте Пловдив след 2019″! Дни преди началото, F2F TV ви среща с Галина Врачева, която освен създател, ще бъде художествен ръководител и модератор на музикалния форум.

F2F TV: Защо избрахте заглавието „Тримонтиада“?

galinaГалина Врачева: Думи с окончание “ада”, като Универсиада, Илиада, Тримонтиада, показват, че се тематизира една по-обширна област от живот, територия или култура. Трихълмието “Тримонт” е създало сърцевината на Пловдив и се явява символ на традиция от съществуваща култура отпреди 2000 години. Фактът, че тази култура е оставила Амфитеатъра и другите цивилизационни забележителности прави висока чест на траки, римляни и всички тогавашни жители на града. Мисля, че едно име на музикален фестивал трябва да носи белезите на уважение, а да не парадира с етикети.

F2F TV: Мотото на фестивала провокира за следващия въпрос – имате ли усещането, че Пловдив прекалено се фокусира върху годината на домакинството си за културна столица, подценявайки културата преди и след нея?

Галина Врачева: Жителите на Пловдив не бива постоянно да мислят за “Пловдив 2019”, но трябва да знае, че всъщност Културната столица е само начален шанс, за да се открие съкровището Пловдив за останалите народи. Пътеписците на Британската Кралица Виктория са забелязали, че Пловдив е в известен смисъл като добре запазен, неразрушен музей. На въпроса й какво трябва да се модернизира в него отговорът е бил: “по-добре да се похлупи с кристал, за да не изгуби нищо”. Типична британска традиционност, нали? Днес Пловдив мечтае за иновативни форми, затова трябва всички сили да се концентрират върху неговото персонализирано градско състояние, което да го представи през туристически интересната година 2019, но веднага след нея трябва да останат трайни битови, обществени и културни завоевания, които ще се превърнат в несъмнен знак на града. А нали Културната Столица трябва да дава нови направления на другите градове. Защо не Пловдив? За мене една Културна Столица започва живота си едва след номинираната година.

F2F TV: Планирате ли живи концери в бъдеще по вашия нов проект и как виждате неговата перспектива?

festiva-gergana2Галина Врачева: Всеки фестивал е зависим от няколко обстоятелства: концепция, маркетинг, човешка идейна сила, моменталния дух на времето, манталитет на консуматорите и пр. Фестивалът “Тримонтиада” е подвластен на всичко това, но най-важното в него е дали по-иновативната му концепция е подходяща за слушатели и посетители. Ако Фестивалът успее да отговори на важните духовни нужди на неговите посетители, той ще има успех, дори при трудности, защото е хуманен. Ако това не се осъществи, той ще загине, въпреки своята добронамереност. При всички случаи се струва да се опита това начинание, защото неговите подбуди са по примера на Тримонциум: ” Не гради само за себе си!” А и освен това, съществува шанса той да си спечели приятели, които мислят по начина, по който са мислели античните пловдивчани. А живи концерти – може би през 2020?

F2F TV пожелава успех на „Тримонтиада“! Ето и пълната програма на фестивала:

21 ноември /събота/, 19.00 ч. – дискусионен радиоконцерт на тема „Отразяването на културата в медиите и понятието Културен журнализъм””. Участници: флейтистката Дороти Биндинг /Германия/, журналистите – Мишо Гръблев – Радио Пловдив, Др. Ирене Зухи – О1 /Австрия/, Сабине Зауер – BR Klassik /Германия/, Габриела Кеги – SRF Kultur /Швейцария/, Младежки камерен оркестър „Франк Мартен Плейърс”. Гости на телефона: Веселина Кацарова – мецосопран /Швейцария/, Фабио ди Казола – кларинет /Италия-Швейцария/.

27 ноември /петък/, 19.00 ч. – „Родени за музика” – участват: Димитър Ангелов – акордеон, Филип Юндт – флейта /Швейцария-Корея/, Ноам Вазана – вокал, пиано, тромбон /Израел-Холандия/, Нина Найденова – оперен режисьор, Пламен Проданов – обой. Гости на телефона: Михаел Айденбенц и Кристоф Бреннер – Ректори на Консерваториите в Цюрих и Лугано.

festival-galina04 декември /петък/, 19.00 ч. – „Голямата тайна” – детски концерт с изненади с участието на талантливи деца от пловдивското и софийското музикални училища от Германия, Корея, Швейцария: пиано – Ивона Дренска, Ласкар Гаджев, Яна Лолова, Биляна Динкова, Георги Чиколов, Ханна Кунце /Германия/, Калоян Василев – флейта, Оливер и Бенджамин Рий – флейта и пиано/Южна Корея/, Самуел Венк и Норио Цимерман – клавирно дуо /Швейцария/, Младежки камерен оркестър „Франк Мартен Плейърс”, съставен от ученици на НУМТИ „Добрин Петков”, Пловдив и техни солисти с диригент Виолета Стоянова.

Билети както за отделните концерти, така и за цялата зимна сесия на „Тримонтиада” могат да се закупят в мрежата на Евентим и от Билетен център Пловдив пред Общината. Фестивалът се осъществява с медийната подкрепа на Радио Пловдив.

Може да харесате още...