Съвместни мисии по охрана на въздушното пространство – одобрени от Кабинета

mig29_007Кабинетът одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВС), който дава картбланш  за извършване на съвместни мисии по охрана на въздушното пространство на България. Към момента охраната се осъществява единствено от Българските ВВС. От Кабинета твърдят, че промените са направени така, че да изключат възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави. “С тях се гарантира, че няма да бъде отдаван български въздушен суверенитет на други държави”, категорични са властите. Те посочват, че такава мисия се изпълнява в страните от Прибалтика още от 2013 г., а от 2015-та и в Румъния.

“До този момент единствено България е продължавала самостоятелно да изпълнява ангажиментите си към общата охрана на въздушното пространство на НАТО – Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана, самостоятелно” – се обяснява от пресслужбата на МС.

Съвместните мисии по охрана се изразяват в присъствие на ротационен принцип на сили и средства на НАТО за водене на съвместни учения и тренировки и усилване на наличните национални способности с цел повишаване на оперативната съвместимост на съюзниците и демонстрация на съюзна решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към колективната отбрана, се допълва в прессъобщението.

 

 

Може да харесате още...