Депутатите от ДБГ предлагат въвеждане на машинно броене на бюлетините

izbori_003Депутатите от ДБГ в Реформаторския блок внасят предложение в Изборния кодекс за машинно преброяване на бюлетините и автоматично
излизане на протоколите от преброителните машини.  Те смятат, че това отстранява възможността за поправка на протоколите – резултатите ще се печатат от терминал за броене на бюлетини, който после само ще се подписва от преброяващите.При това положение резултатите ще могат да се обявяват не по-късно от 24,00 часа на същия ден при достатъчно брой машини.

Това обяви заместник-председателят на ДБГ и заместник-председател на
бюджетната комисия в парламента Димитър Танев в петък. Той обясни, че идеята е на преброяването да присъстват наблюдатели – представители на партиите, които ще контролират процеса, а урните, както са запечатани, ще се пренасят от представителите на СИК до преброителен център с такива машини към РИК/ОИК.

Това ще е нов модел на броене на гласовете, за да спрем изборната
корупция, която се проявява на ниво секции на десетки места, коментира
секретарят на Парламентарната група Димитър Делчев, който подчерта, че гласовете вече няма да се броят от секционните избирателни комисии,
които не са професионалисти, и могат да допуснат грешки поради
неопитност или други причини, а се броят от машините в преброителните центрове. Броенето приключва с автоматично генериране на протокол от машината и така спират надрасканите и нечетивни протоколи, на които станахме свидетели на тези избори.

След приключване на изборния ден СИК ще преброяват само неизползваните бюлетини, извън урната и ще се пренасят запечатаните урни и протокола с изброените неизползвани бюлетини в районната избирателна комисия или общинската избирателна комисия, обясни още той. В големите райони, където няма достатъчно членове на РИК/ОИК, ЦИК ще може да разкрива служебни преброителни центрове.

По финансовия разчет на предложението на депутатите от ДБГ, ще са нужни около 4-5 хиляди машини за цялата страна при около 12 хиляди секции. Средната стойност на една машина е сравнима с цената на сканиращите устройства в паспортните служби и граничните пунктове – около 1000 лева, без ДДС.

Само за последните местни избори и референдумът кабинетът отдели около 50 млн.лева, а така, за оборудване на преброителните центрове, ща са необходими 10 % от тази сума и в същото време преброителната техника ще се ползва за всички видове избори и референдуми, напомнят от ДБГ.

 

Може да харесате още...