Чуждестранни търговски камари – срещу въвеждането на данък „обществено здраве“, бг синдикати- пред стачна готовност

burkan_bankАмериканската търговска камара в България, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият Бизнес съвет в България се обединиха в подкрепа на бизнеса срещу въвеждането на данък „обществено здраве“ и изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, заместниците му, министрите на здравеопазването, икономиката, финансите, земеделието и храните, председателите на НС и на съответните групи в Парламента. Според четирите организации, подобна мярка ще доведе до срив в индустриите, които заедно със съпътстващите ги бизнеси осигуряват трайна трудова заетост на хиляди в сектора “Храни и напитки”.

Според становище на четирите търговски камари, изпратено до всички институции, предлаганото въвеждане на данък „обществено здраве” няма пряка връзка със здравословното хранене и промяната на хранителните и двигателни навици на българското население. Готвените законодателни промени ще засегнат най-рисковата група в обществото – хората, за които разходите за храна и напитки представляват над 50% от разполагаемия доход и са най-чувствителни към цените на продукти в ниския ценови сегмент, смятат представителите на търговските камари. И допълват: „Ще бъде ограничен свободният информиран избор на потребителите и те ще бъдат насочени административно към едни продукти за сметка на други, което е против нормалната пазарна логика.“

Търговските камари в България призоваха правителството да обмисли добре страничните въздействия от по-високото облагане, защото то ще разшири сивата икономика и ще увеличи разходите по прилагане и съобразяване с новите данъци.

Данък „обществено здраве“ поставя под въпрос инвестиции в размер над 110 млн. лв. за тази и следващата година – стана ясно вчера по време и на пресконференция с участието на синдикати, представители на индустрията, браншови организации и експерти. На форума беше подчертано, че законът върху храните ще удари най-уязвимите части на населението и ще направи бедните по-бедни и ще доведе до съкращаването на над 4300 работни места.

Синдикатите обявиха, че са в стачна готовност, в случай, че не се вземат под внимание аргументите на браншовите организации, търговските камари и експертите по темата. Незачитането на позицията на заинтересованите страни ще доведе до накърняване на интереса както на производителите и служителите в тях, но и на българските потребители, смятат те.

„Прави се опит да се рекетира хранително-вкусовата промишленост в България, която ежедневно присъства на трапезата на българина”, алармира Мариана Кукушева. Тя предупреди, че данък „Москов” ще бъде платен именно от българския народ.

Днес на заседание на НСТС министър Москов обясни, че в 11 европейски държави се облагат по различен начин храни, които съдържат такива вещества. “На едно място е акциз, на друго повишена ставка и други. Това, което ние избрахме е унгарския модел, защото има сходност между демографските и етнически характеристики, като стандарт на живот е най-близка до нас”, подчерта министърът.

Може да харесате още...