Виртуозът Светлин Русев с концерт в Пловдив

svetlin rusev1Концертмайсторът на оркестъра на Френското национално радио и Сеулската филхармония – Светлин Русев, ще свири с оркестъра на Пловдивска опера на 29 октомври в Концертна зала от 19 часа. Професорът в Консерваторията в Париж изнася годишно над 100 концерта по целия свят. Виртуозният цигулар ще настрои своя Страдивариус от 1710 г. „Camposelice“ на вълната на скандинавския романтизъм, чийто най-изявен представител е Ян Сибелиус. Повод за представяне на Концерт за цигулка и оркестър оп. 47 е 150 години от рождението на композитора. Самият Сибелиус е бил цигулар, но не е успял да направи кариера като изпълнител, затова пък в единствения си концерт за цигулка и оркестър е създал невероятно красив и много труден за изпълнение образец на носталгичната скандинавска представа за възвишеното.

Симфоничният концерт е част от IV-ти МФ „Дни на музиката в Балабановата къща”. Диригентът Диан Чобанов е включил в програмата и Чайковски – Симфония N=4. Произведението е определяно като първата симфония-психологическа драма в руската музика.
Билети за Симфоничния концерт със солист Светлин Русев се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg

A ето и малко за него: маестрото започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в НУИ “Проф. Веселин Стоянов” – Русе. През 1991 постъпва във Висшата национална консерватория за музика и балет в Париж, в класа на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов. През 1994 г. журитo на Висшата национална консерватория за музика и балет единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика. Насетне наградите валят една след друга, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, “Маргарита Лонг – Жак Тибо”. През 2001 г. е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. По време на изложбата Мидем в Кан през 2000 е определен за класическо откровение на aсоциацията Адами, а през 2001 е избран за спонсорство от Корпоративната фондация на Natexis-Banques Populaires.

От 2005 г. Св. Русев е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, а от 2007 г. е концертмайстор и на Филхармоничния оркестър на Сеул. Удостоен е с наградата „Музикант на годината” 2006 г. в България. Носител е на наградата „Кристална лира” 2006г. От септември 2008 г. е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж. (“Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris”)

Светлин Русев свири на цигулка Страдивариус от 1710 г. „Camposelice“, предоставена от Nippon Music Foundation.

Може да харесате още...