Отворено писмо до кандидатите за местна власт в страната апелира за подкрепа на фермерските пазари

fermerski-pazar53Отворено писмо до кандидатите за местна власт в страната с апел за подкрепа на фермерските пазари изпрати Сдружение «Устойчиво общество“ днес. Причината е резултатът, отчетен след тригодишната му дейност като пионер в провеждането им и инициатор на Кръгла маса за бъдещето им. Тя се проведе на 16 октомври в София и пред експерти на МЗХ, БАБХ, производители и представители на организациите, които администрират фермерските пазари, Гергана Кабаиванова, председател на „Устойчиво общество“ отчете като основен проблем за фермерските пазари липсата на диалог и разбиране от общините.„Фермерските пазари осигуряват директни продажби на храни лично от производителите, но също така по същината си те са местни събития за изразяване на култура на хранене, кулинарно творчество и социално общуване. Позиционирането им в общи пространства и общо оборудване с конвенционалните общински пазари не позволява развиването на истинския им потенциал – се казва в отвореното писмо.

fermerski-pazar50В него се подчертава още, че тъй като те са социални и културни събития с голям обществен интерес, неглижирането им в общински локации, неудобни за целевите потребители, води до неуспех на инициативата. И още: „В повечето случаи наемите на общинските пазари подтикват към прекупвачество. Те не са съобразени със сезонността и производствения капацитет на местните фермери и по-този начин потискат развитието им“.

От Сдружение „Устойчиво общество“ апелират към по-ефективна подкрепа на малките местни производители на храни и организирането
им във т.нар. “фермерски пазари“ чрез “обособяване на специализирани и самостоятелни локации за фермерски пазари на общодостъпни и публични места; повече инициативност и съдействие от общините по отношение на популяризирането на фермерските пазари по места; създаване на условия за социални срещи, общуване и събития на местните пазари; подкрепа на инвестиции във витрини за хладилно и топло съхранение, щандове с равни маси, както и оодкрепяне на програми за придобиване на опит и умения за малките местни бизнеси“.

В писмото се засягат възможностите на новата Мярка 16.4 по Програмата за развитие на селските райони, която от догодина ще подкрепи
изграждането и развитието на къси вериги на доставки и местни пазари km-fermerski-pazari26и по която «местните пазари» ще имат нужда от логистичната и морална подкрепа на общините. И се завуршва с думите: “Вярваме, че тъй като целта ни за устойчива регионална политика е обща с Вашата, тепърва ще можем да започнем, разширим и направим активен диалога си с Вас. Нашето Сдружение е готово да го води. Защото подкрепата за регионалните производители в действителност е подкрепа за развитието на целия регион“.

Може да харесате още...