Бизнесът предложи на КЕВР резерви за намаляване на цената на тока за индустрията

evn_jici„Ние представихме на КЕВР разчети, според които цената на ел. енергията може да се върне на равнището от преди 1 август тази година. Очакваме от комисията отговор на тези наши предложения.“ Това каза председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев след срещата на представители на четирите работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ с комисарите от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.  Срещата е част от действията на работодателите за намаляване на цената на електроенергията за индустрията и в търсене на решения за намаляване на злоупотребите в енергетиката.

Според Велев, възможни резерви могат да се намерят в намалената цена на природния газ, както и чрез включването на освободения от такса „Задължение към обществото“ износ на ток. „Ние настояваме намалението на цената на природния газ да бъде отчетено при формирането на цената на електроенергия от когенерации. Към това добавяме и някои други намаления на изкупуваната скъпа енергия от оранжерии и от ВЕИ, за които не сме убедени, че са отчетени в сегашната цена“, коментира още Васил Велев. Той допълни, че с промените в нормативната база от лятото на тази година е трябвало да се реализира намаление на общото количество скъпа енергия, изкупувано от фотоволтаици, но всъщност се отчита увеличение с 26 млн. лв. „Реалното намаление, според нас, трябва да е с 110 млн. лв.“, коментира Васил Велев. „Основният източник, но не единствен, е оскъпената ел. енергия от американските централи. Става дума за 333 милиона лева годишно, които държавата събира от нас и ги подарява на американските централи. Ако държавата е приела да прави такъв подарък, нека да го прави чрез бюджета, а не чрез цената на ел. енергията, защото това прави неконкурентоспособна българската индустрия.“, допълни още Васил Велев.

Работодателите предлагат да се промени методът на ценообразуване, в който да се приложи европейски бенчмарк в различните позиции на цената, а не да се базира на разходопокривния принцип. „Не може в бедна България, където разходите за издръжка са много по-ниски, да имаме по-високи средни разходи и по-високи цени на електроенергията. В момента у нас компаниите казват какви разходи са направили, а КЕВР определя цени, за да се покрият техните разходи“, заяви Васил Велев.

„Дали ще се подновят протестите на бизнеса зависи от това какво ще свършим с КЕВР в рамките на следващите три седмици, дали ще ни убедят, че са независим орган, който работи в полза на обществото или са орган, който работи за енергийните монополи“, заяви след срещата председателят на УС на КРИБ Кирил Домусчиев. По повод протестите председателят на КРИБ допълни: „Както вървят нещата, явно ще трябва да подновим протестите, защото нищо хубаво не ни чака – износът се сви през август с 1 процент спрямо миналата година, при положение, че преди половин година бележеше ръст от 15 на сто.“

Председателят на КРИБ допълни още, че е разочарован от срещата в КЕВР. „Това, което научаваме, е че стойността на таксата „задължение към обществото“ ще се запази. От срещата разбрахме, че КЕВР няма никакви възможности за действие, че е орган без административен капацитет и ресурс да извършва в пълния обхват своята дейност, по начина, по който се очаква, каза още Домусчиев. „В крайна сметка тук (в КЕВР – бел. авт.) просто минава едно префактуриране на разходи, които НЕК има и които идват от ВЕИ, американските централи, заводските когенерации и др. Когато попитаме за някои договори, оказа се че никой не ги е виждал“, допълни още Кирил Домусчиев.

„Нашето предложение да се промени подходът, да се оценява разходът за единица енергия. Тогава, който може да се вмести в този разход на базата на бенчмарк, нека продава. Онзи, който не може, трябва да напусне пазара“, допълни след срещата заместник-председателят на БСК Камен Колев.

Може да харесате още...