Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с турския си колега Ахмет Давутоглу

bb-totev2Министър-председателят Бойко Борисов ще посети Истанбул, където утре, 14 октомври, ще се срещне с министър-председателя на Република Турция Ахмет Давутоглу. Двамата ще обсъдят актуални въпроси, сред които миграционния поток, свързаните с него рискове за сигурността, сътрудничеството по управление на границата и развитието на двустранните отношения в духа на добросъседство и партньорство. 
Същия ден в Истанбул ще се проведе и Глобален форум на тема „Миграция и развитие“, на който се очаква да присъстват над 700 участници от 144 държави. Сред представителите на България ще бъде и посланик Надежда Нейнски.

Въпросите за миграцията ще са в центъра на заседанието на ЕС, което започва ден след това – на 15 октомври и ще продължи и на 16-ти. Днес
Правителството одобри позицията на България за това заседание в Брюксел – на него се предвижда да бъдат обсъдени и докладът за Икономическия и паричен съюз, одобрен на Европейския съвет на 25 и 26 юни т. г., както и плановете на Обединеното кралство за провеждане на референдум в страната по въпроса за членството в ЕС.

По въпросите на миграцията, България отново ще посочи, че е необходимо държавите-членки да подходят много по-сериозно и целенасочено към първопричините за бежанските потоци. ЕС трябва приоритетно и в спешен порядък да работи заедно със своите партньори за стабилизиране на държавите на произход и подпомагане на държавите на транзит. Действащият към момента регламент Дъблин не отговаря на динамиката на миграционните процеси, което налага възможно най-скоро да се пристъпи към неговата ревизия в посока въвеждане на унифицирани молби за международна закрила и единен статут на бежанец, валиден за целия ЕС – е българската позиция.
България смята също, че релокацията на лица задължително следва да е придружена от релокация на средства. Те трябва да се усвояват по улеснена и опростена схема и да са предвидени за по-дълъг период, а не като еднократна помощ.

 

 

Може да харесате още...