Предлагат патриарх Неофит за орден „Стара планина“

bpcПравителството предложи на Президента на България да награди патриарх Неофит с орден „Стара планина“ първа степен по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България.
От избирането му начело на Българската православна църква Негово Светейшество неведнъж се прояви като истински духовен пастир на своето паство, се казва в прессъобщение от МС. С много такт и постоянство той наставлява и подкрепя нуждаещите се по пътя към Бога, призовава нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми, допълват от пресслужбата на правителството. И припомнят, че още преди да бъде избран за патриарх, във времената на разкол, като Левкийски епископ, говорител на Светия Синод и Русенски митрополит, дядо Неофит е бил един от стожерите на каноничния синод на Българската православна църква и ревностен радетел на възстановяването на нейното единство.

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от Президента на България с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски“, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод на неговата 65-годишнина“.

снимка: сайт на Българска патриаршия

Може да харесате още...