Обмен на студенти и преподаватели договориха пловдивски вузове с Политехническия университет в Шенджен

china2„Поне 2000 трябва да са китайските студенти в България, а не само 52, както е в момента”,  си пожела в Пловдив професор Хонг`И Лиу. Президентът на Политехническия университет в Шенджен обеща да съдейства за увеличаване на бройката на учащите млади китайци в страната ни при подписването на договор с Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/. Асоциацията инициира и организира посещението в пловдивски вузове на 5-мата членове на академичното ръководство на един от най-реномираните университети в Поднебесната империя.

Проф. Лиу обясни, че честа практика е китайски студенти да следват в Политехниката и след това в университет в чужбина – така получават 2 дипломи. Този опит може да се реализира и с пловдивските университети. Професорът счита, че Китай вече има излишък от студенти, които са завършили в САЩ, Англия, Германия и сега младите хора се насърчават да се ориентират към по-непознати дестинации като Израел и България, например. Той подчерта, че България е на стратегическа локация на „Икономическия пояс по пътя на коприната“, новия китайски проект, и ние трябва да се възползваме от този факт.

Президентът Хонг`И Лиу заяви още, че Политехниката в Шенджен може да отпусне до 5 стипендии за български студенти на реципрочна основа с нашите висши учебни заведения.

За стартирането на проекти за засилване интереса на китайски студенти към България и на български към Китай, както и научен обмен, проф. Лиу и председателят на БКАБР Ангел Христозов подписаха днес петгодишно „Рамково споразумение за стратегическо сътрудничество“. Като първа стъпка БКАБР ще създаде сайт, за който китайската страна ще подава научна и образователна информация.

Президентът Лиу направи жест към българските студенти – предоставя им безплатен опознавателен курс още през лятото на 2016 година.

Петимата китайски представители посетиха Лабораторията по роботика на Техническия университет – София, филиал Пловдив, оборудвана основно с роботи от американската фирма „Милара”. Фирмата проявява интерес към съвместни българо-китайски проекти във висшето инженерно образование и проучва възможностите на китайския пазар да закупува индустриалните роботи, произвеждани у нас.

Проф. Лиу и ректорът на Технически университет – София проф. Георги Михов подписаха Меморандум за сътрудничество. „Поставих подписа си под документ, който касае не само академичната работа на Техническия университет, но и образователното обезпечаване на най-голямата индустриална зона в България – Тракия икономическа зона”, заяви ректорът.

„Заедно с БКАБР работихме почти две години за подписването на конкретно споразумение с китайските колеги. Ще осъществяваме съвместна работа в следните насоки: обмен на преподаватели и научни сътрудници; обмен на студенти; обмен на информация; съвместни семинари и работни срещи ”, обясни директорът на Пловдивския филиал на Технически университет – София проф. Михаил Петров.

Когато посрещна китайските гости в Пловдивския университет, заместник-ректорът проф. Невена Милева припомни, че пловдивската Алма матер вече има трима студенти, които в продължение на една година изучаваха китайски език в Шенджен. Техните стипендии бяха отпуснати от кмета на китайския мегаполис във връзка с побратимяването на Пловдив и Шенджен. „Нашият университет учреди Лигата на университети от побратимените на Шенджен градове през 2014 г. и вече сме готови със специални ускорени курсове за изучаване на български език за китайските студенти. Каним преподаватели от Политехниката да подпомогнат обучението на студентите ни по китайска филология“, каза още проф. Милева. Президентът Лиу пък посочи, че в ръководеното от него висше учебно заведение имат намерение да създадат нова дисциплина – българска филология и тя ще стане осмата филологическа специалност. „Първите преподаватели в нея ще бъдат колегите ни от Пловдивския университет“, заключи проф. Хонг`И Лиу преди да положи подпис върху договор за съвместна дейност с ПУ.

 

Може да харесате още...