Пловдивският филиал на Техническия университет – София възстанови платения прием на задочници

books-studentsТехническият университет – София, филиал Пловдив стартира от 5 октомври платен прием на задочници по четири от най-търсените машинни специалности: “Машиностроителна техника и технологии”, “ Автотранспортна техника”, “Машиностроене и уредостроене” и “Мехатроника”. Това става след повече от 10 години прекъсване. Пловдивският технически ВУЗ покри държавната си поръчка за обучение на студенти и сегашният прием вече е наложително да бъде платен от тези, които ще се обучават. “Потърсихме начин да отговорим на огромното търсене на специалисти с инженерни специалности от компаниите в Южен централен район” – каза проф. Въльо Николов, заместник директор на ВУЗ-а.

Фирмите “Шети България” ООД, ЗММ Металик, Оптико механичн завод ООД, Доев ЕООД и Механикс груп са готови да поемат разходите за обучението на свои работници при условие, че това ще става без откъсване от производството. Според изискванията за придобиване на инженерна бакалавърска степен, задочниците трябва да имат над 50% присъствени часове в университета, спрямо предвидените за редовна форма на обучение, като останалата част от знанията придобиват чрез самоподготовка и ползване на съвременни технически средства за връзка със своите преподаватели. “Ако студентите в задочно обучение предпочитат да слушат лекции и да имат упражнения в събота и неделя, нашият преподавателски екип ще се съобрази с това” – каза проф. Николов. Към задочната форма на обучение на инженери са проявили интерес големи компании от Тракия икономическа зона, защото сега техните стипендианти се обучават в Габрово и Русе, което ги затруднява и откъсва доста от производството.

През учебната 2015/2016 година има възможности да се повтори успешният опит в изнесено обучение на бъдещи инженери. За първи път през миналата учебна година екип от преподаватели обучаваше оръжейници от Арсенал – Казанлък, след като фирмата подписа специален договор за това с Техническия университет – София, филиал Пловдив.

Може да харесате още...