Два приюта за българи – жертви на трафик, изграждат в София с помощта на Швейцария

Kuneva_Knobel_1Два приюта за българи – жертви на трафик, ще бъдат изградени в София с помощта на Швейцария. Първият ще е за деца, а вторият – за възрастни. Това предвижда българо-швейцарската Програма за превенция на трафика на хора и за идентифициране, защита, подкрепа и реинтеграция на жертви на трафик. Стартът на мерките в документа беше даден официално от вицепремиера Меглена Кунева и посланика на Швейцария Денис Кнобел, които подписаха споразумение за сътрудничество.
Дейностите се фокусират върху жертвите на трафик от България като страна на произход и се координират от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ). Стойността на цялата програма е 2 239 500 швейцарски франка (4 015 995,26 млн. лв.), като финансирането от швейцарска страна е 85 на сто. Предвижда се връщането в България на 90 жертви на трафик, като един от новите приюти ще бъде именно за тях.
Плановете включват създаването на денонощна организация за предоставяне на медицинска, психологическа и правна помощ за жертвите.

Програмата предвижда още въвеждането на специален мониторинг, който да подобри работата на Националния механизъм за идентифициране на жертви на трафик. Ще бъдат създадени допълнителни мониторингови инструменти, насочени към хората, които са били в приюти, с цел избягване на повторното им трафикиране.
Междуведомствен мобилен екип ще осъществява сътрудничеството между българските и швейцарските власти. Ще бъдат проведени обучителни семинари с уязвимите групи и три информационни кампании. Специална телефонна линия ще предоставя информация относно легални форми на работа и живот в чужбина. Ще се засили сътрудничеството и обменът на опит между българската и швейцарската полиция. Целенасочени усилия ще бъдат положени за предотвратяване на повторното въвличане на жертвите в мрежите за трафик.

Партньорските организации, участващи в програмата, от българска страна са Международната организация по миграция и Асоциация „Анимус”, а от швейцарска – Швейцарското координационно звено срещу трафика на хора и незаконното прекарване на мигранти, Федералния офис на полицията и Специализираната служба „Търговия с жени и миграция на жени“.

Вицепремиерът Кунева подчерта, че е важно, че проектът се осъществява именно в този момент, когато вниманието е насочено към бежанската криза в Европа и българските граждани – жертви на трафик, може да останат незабелязани. България е третата страна на произход на жертви в Швейцария, посочи Кунева. По думите й, годишно биват идентифицирани между 500 и 550 български жертви за цяла Европа, голямата част от тях млади жени.

Може да харесате още...