Уикенд с топконцерти в Балабановата къща в Стария Пловдив

irina_georgieva_h[1]Звезден уикенд очаква пловдивчани в програмата на VI Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. В събота, 3 октомври от 18.30 ч., атрактивният Yotzov Clarinet Sextet ще очарова публиката с виртуозните си изпълнения. Основател и лидер на състава е изтъкнатия кларинетист Бобо Йоцов.Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ не за първи път представя на своята сцена българка – концертмайстор на световен оркестър. През годините форумът включи концерти на прочутата пловдивчанка Елмира Дърварова – дългогодишен концертмайстор на Метрополитан опера, Ню Йорк, Албена Данаилова – концертмайстор на Виенска филхармония, Мила Георгиева – концертмайстор на Радио-симфоничния оркестър в Щутгарт.

В неделя, на 4 октомври от 11.30 ч., почитателите на класическата музика ще имат удоволствието да се насладят на още една знаменита цигуларка – Йоанна Каменарска – концертмайтор на Хамбургския филхармоничен оркестър. Тя ще си партнира с изтъкнатата пианистка Ирина Георгиева, с която от години покорява в дует световните сцени. Българската цигуларка е обсипвана със суперлативни оценки от страна на
критиците: „Роден музикант! Нейното свирене е сублимно; всичко придобива смисъл; част от една неразривна цялост… Елегантно водене на лъка, фини звукови нюанси, красива фраза, овладян ритъм и дишане: тази артистка наистина разполага с душевно богатство и свобода!“(Брюксел); „Световна класа!“ (Франкфурт); „Звездата на вечерта… Изпълнението на Йоанна Каменарска на „Циганка“ от Равел взриви публиката и я изправи на крака.“ (Хамбург).

Може да харесате още...