Йордан Камджалов: Гледам на всеки и на всичко като на потенциални свои учител

dirigent2автор: Ваня Драганова

фотограф: Никола Попов

Йордан Камджалов е първият българин, избран едва на 30-годишна възраст за Генерален музикален директор в Германия. Канен е да работи с водещи оркестри в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анджелис, Токио и др. Съосновател на Съюза на Генералните музикални директори и главни диригенти в Германия. През 2014 г. НАСА кръщава астероид на негово име. На 29-годишна възраст създава фондация за подпомагане на млади български творци.

След блиц-разговора, който F2F TV публикува през седмицата, днес ви предлагаме пълното интервю с него, направено от журналиста Ваня Драганова. 

– Каква е частта на музиканта, учения и философа във Вашата личност?
– Като интерес и стремеж – абсолютно симетрична. Равностранният триъгълник на тези три основни стълба на човешкото познание е най-висшата проява на човека. Идеалът е да запазим равните съотношения между страните.
– Как бихте искали да Ви възприемат хората и всъщност интересувате ли се от мнението на другите?
– Искам да ме възприемат като това, което всъщност съм – един човек с огромен копнеж, жажда и стремеж да учи. А мнението на всеки един човек допълва общата картина и би могло да бъде голямо богатство, стига да знаеш как да го разбереш. Когато човек има посока, парадигма и идеал, не би трябвало да се отклонява от пътя си от нищо, но има мнения и хора, които могат да дообогатяват този път. Да правят целта му още по-красива и дълбока. Нито един човек при никакви обстоятелства не може да бъде носител на цялата истина, дори само ако допусне тази идея, ще пропадне в бездната на непоправимите грешки. Много хора, общества и цивилизации са попадали в капана на тази грешка и съдбата им е известна. Разум носи само схващането, че всички сме едно цяло, така че мненията на другите трябва да ни обогатяват. Има и благословени, и деконструктивни влияния, изцяло от нас зависи как ще ги интерпретираме.
– Как решихте да поемете по пътя на музиката, философията и науката като цяло?
– Избирайки едно от тези неща, ти автоматично избираш и трите. Между тези области има безброй тунелни преходи и е изцяло въпрос на съзнание да битуваш едновременно и в трите. А относно дирижирането, което стана моя съдба – това е нещо, което никога не съм решавал, понеже никога не съм подозирал, че бих могъл да се справя с него. Проф. Лилия Гюлева твърдо повярва в моите качества и ме изгради като хоров диригент, а проф. Васил Казанджиев – като оркестров. Тези хора ми дадоха смелост и дръзновение да поема по един път, за който не смеех дори да мечтая. Иначе с музика се занимавам от малък, майка ми е моята първа учителка. Но всъщност областта, в която се проявяваме, е нещо второстепенно, първостепенно е отдаването. Защото само ако се отдаде напълно на музиката, театъра, науката, спорта или на каквото и да е, човек може да достигне дълбините на своя потенциал. А това е фундаментално важната задача за всеки.
– Кои са вашите учители в изкуството?
– Те са много и споменаването на имена е деликатно, понеже винаги биха могли да бъдат направени крайно съществени пропуски. Моя основна идея е да се уча от всеки човек. Дори при срещата си с хората по време на лекцията ми за откриването на Европейската нощ на учените в Пловдивския университет, аз научих много. В такива случаи хората си мислят, че идват, за да научат нещо от мен, и това сигурно е така, но всъщност аз научавам много повече от тях. Поддържам тази своя вътрешна будност да гледам на всеки и на всичко като на потенциални свои учители. Човек може да научи много неща и от Луната, Слънцето, от всяко цвете… Вдъхновението за една музикална интерпретация може да дойде и от изригването на един вулкан.
– Добър избор ли е човек да се посвети на изкуството и науката?
– Това е възможно най-смисленият житейски избор. Всъщност всичко зависи от мотивацията – от вътрешната потребност да се занимаваме с наука или с изкуство. Има и хора с друга мотивация – ако един човек иска да се занимава с градинарство и си върши работата виртуозно, значи за него това е добрият житейски избор. Тоест е по-добре да бъдеш градинар с любов, отколкото астроном без. А изкуството и науката спешно се нуждаят от още една голяма доза морал, защото, ако те не са обърнати в полза на човечеството, ще се превърнат в нещо, обречено на забвение.
– Мислите ли, че фразата „Сега не е време за изкуство и наука” е клише?
– Науката и изкуството са левият и десният крак на човечеството. Ако се откажем от тях, ще се придвижваме с инвалидни колички. Често цитирам Гьоте, който казва, че където има наука и изкуство, там има и религия. Няма какво да се добави към това твърдение.
– Кои са предизвикателствата пред вашата сфера, погледната с хоризонта на 21 век?
– Битуват твърдения, че класическите идеали са на изчезване. И ако това е вярно, то основното предизвикателство е да се помни и пази онзи идеал, който е водил човечеството винаги напред – високия идеал на духа.
– Склонен ли сте да окуражавате по-младите и по-начинаещите от Вас в музиката?
– Когато се срещам с хора, нямам за цел да ги окуражавам. Това, което искам, е да се видим очи в очи и да си поговорим за нещата, които ни интересуват. И ако вдъхновението за някого от нас дойде като следствие, би било прекрасно. Показвам на хората моята автентична нагласа, това, което живее у мен. Не цитирам никого, защото ако просто преразказваме това, което живее у другите хора, без то да е станало наше лично преживяване, тогава ставаме един папагал. Тогава не бихме могли да имаме заразяващ импулс поради липсата на автентичност.
– Как си почивате и как се забавлявате?
– Работейки.
– Обичате ли да пътувате и имате ли свое място някъде по света?
– Обичам да правя всичко, което е свързано с работа и развитие. Не обичам да пътувам заради самото пътуване, както и да правя каквото и да било, ако то не е свързано с принос и развитие.
– Има ли нещо, за което досега не сте намерили време в живота си, а то Ви привлича?
– Абсолютно всичко, което не успявам да направя сега. Да, искам да стана алпинист, архитект, гмуркач, астроном, математик, физик, геолог, пианист, цигулар, певец, комозитор, бизнесмен, проповедник, спортист, танцьор, астроонавт, биолог, градинар…

Може да харесате още...