Шефът на ВВС подаде оставка, след разговор с Борисов я оттегли

bb_popov_grafaМинистър-председателят Бойко Борисов проведе разговор с началника на ВВС генерал-майор Румен Радев веднага след като беше уведомен за подадения от него рапорт за освобождаване от длъжност и от военна служба, съобщиха от пресцентъра на МС. В мотивите за оставката на генерала са посочени проблеми с авиацията, за които в средите й се алармира от дълги години:Броят изправни изтребители за носене на бойно дежурство по Air Policing и за водене на летателна подготовка е крайно недостатъчен; броят на подготвените летци намалява и те летят опасно малко, което не само mig29_006силно увеличава вероятността от допускане на тежки летателни произшествия, но и води до невъзможност за подготовка на млад летателен състав, свърхнатоварване и застаряване; поетите като ангажимент срокове от ръководството на Министерството на отбраната за сключване на договори за ремонт и доставки за самолетите МиГ-29 не са изпълнени и остават неясни във времето; разработеният от ръководения от него екип проект за придобиване на нов боен самолет с обоснована конкретна програма не е внесен за обсъждане в Министерски съвет, въпреки поетия ангажимент; при цялата тежка ситуация полетите допълнително се ограничават месеци наред поради липса на гориво.

„Оставката ми няма политически мотиви. Основният ми мотив е липсата mig29_008на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им”, заяви ген. Радев.

Министър-председателят е поел ангажимент при съставянето и приемането на новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв., за да се отговори на най-належащите нужди и потребности. Двамата се договорили ген. Радев да изготви подробен разчет за необходимите средства, който да представи на следващото заседание на Министерския съвет.

След разговора с премиера и поетите от него ангажименти, ген. Радев оттегля подадения рапорт, пишат от прессекретариата.

снимка: архив F2F TV

Може да харесате още...