19-та „Сцена на кръстопът” и следите, които остави

scenaСъс 100% изпълнена програма 19-та”Сцена на кръстопът” спусна завеси и обяви своя успешен край на 23 септември. Той остави реални следи в паметта на времето, категоричен е директорът на международния театрален форум Димитър Малашинов.  Мотото на тазгодишното издание бе ”Театърът-следите” и то, според него, беше защитено достойно от реализираните 22 спектакъла, три от които международни, и 7 атрактивни съпътстващи прояви – кръгла маса по проблемите на новата българска драматургия, представяне на книги, спектакли на студентски театри, концерти, реализирани в 4 локации пред близо 10 000 зрители. В успешната им реализация участваха 19 професионални театри и театрални компании с над 1000 изпълнители в това число художествено-артистичен и сценично-технически персонал от страната и чужбина. Пловдивчани имаха привилегията отново да се срещнат с едни от най-големите имена на театъра.

През отминалите 14 фестивални дни Пловдив затвърди името си на всепризнат театрален град със своя преданна публика – естетска, разбираща и рекламираща знаковото събитие ”Сцена на кръстопът”. И въпреки осезателно променената среда, в която се проведе 19-то фестивално издание, съпъствано с ежедневно провеждащи се разнородни по своя характер и съдържание културни и други прояви, в много случаи пречещи си една на друга, театралният маратон запази своята творческа устойчивост, като по убедителен начин доказа, че той е запазена марка на Пловдив в културния календар на България.

„Фестивалът се превърна в средище на идеи и на смислени сценични послания, в ярък и значим форум” бе посочено в поздравителния адрес на министъра на културата г-н Вежди Рашидов до организаторите на „Сцена на кръстопът”.

Видимо недостатъчен се оказа интересът на младата театрална публика към проведените в двора на театъра няколко съпътстващи прояви и най-вече към спектаклите на студентския театър при Нов български университет и Клубът на лъжците.

scena_krystopyt_2013_001Затваряйки страницата на 19-та”Сцена на кръстопът”, фестивалният екип, оглавяван от основателя и артдиректора проф.Стефан Данаилов,отправя поглед напред към 20-я юбилеен фестивал през 2016, чийто прояви без съмнение ще гледаме в обновената зала на Драматичния театър.

След като F2F TV, медиен партньор на “Сцена на кръстопът”, ви представи авторската гледна точка на журналиста Екатерина Костова към 4 от пиесите в нея – “Сестри Палавееви, “Списъкът”, “Club Lifestyle или Клубът на лъжците” и “Свалячи”, предстои утре да публикуваме и нейната рецепция за “Ние сме вечни”.

Може да харесате още...