Обединени, биофермерите, могат да се превърнат в мощен стимул на регионалната икономика

VUARR-sreshta1Фамилните ферми в Западна Европа са гръбнакът на икономиката там. И в България може да е така, каза пред F2F TV след срещата между студенти от ВУАРР с малки производители от Хранкооп Пловдив ректорът на учебното заведение проф. д-р инж. Димитър Димитров. В страната ни, наред с европейските субсидии, които стимулират биопроизводството, вече има и положителни обществени нагласи за неговото развитие, допълни професорът и подчерта, че е нормално органичното производство да е в малки мащаби. Причините за това, според него, са комплексни – от това, че фермерът трябва да е добре образован, хуманист, обичащ работата си и готов да се учи през целия си живот; през базисните условия за развитие на биопроизводството – вода и въздух; до отношението на държавата и на потребителя към производителя на чиста храна.

VUARR-sreshta3Ректорът откри дискусията под мотото „Следващо поколение Фермерски пазари“ с емоционално слово, в което подчерта пред присъстващите в залата, че каквото и да правят, никога не трябва да спират да мислят за бъдешите поколения. Затова „чистата храна“ е важна, каза той и припомни, че преди 30 години България е била една от първите страни в Европа, започнала да развива този сектор. Днес все повече млади хора, много от които възпитаници на ВУАРР, започват да се занимават с биоземеделие. А, обединени, малките фермери, които произвеждат чисти храни, могат да се превърнат в мощен стимул на регионалната икономика, допълни професорът и изяви готовност да им помага в тази мисия.

Пред студентите днес сертифицираният биофермер Надя Петкова, която VUARR-sreshta14има стопанство в село Труд, разказа за трудностите, но и удовлетворението от работата на полето. А Пламен Ангелов сподели вдъхновяващата си история за производството на хляб от естествена закваска. Гергана Кабаиванова от Хранкооп Пловдив покани младите хора да участват със свои идеи и разработки във Фермерските пазари като подчерта, че те не са само място за продаване на стока, а за промяна на мисленето и нагласите с какво се храним, как пазим природата и как живеем изобщо.

„Информацията беше изключително полезна, наясно сме, че бъдещето е в биологичното производство, особено в страна с благоприятни условия като нашата. Бих се възползвала да посетя тези фермерски пазари и да почерпя познания. В бъдеще бих се поинтересувала и бих предприела VUARR-sreshta8мерки да се занимавам с биопроизводство, защото е здравословно и различно от конвенционалното,“ сподели след беседата вече дипломираната студентка Александрина Ганчева. А колежката й Яна Йорданова, която тази година ще завърши обучението си във ВУАРР, допълни: “Аз имам 2 деца и съм доволна, защото ми бяха от полза много неща, които чух. Не знам дали бих се занимавала с биофермерство, тъй като разбрахме, че е много трудно в държавата ни и иска много усилия, но при всички случаи ще се старая максимално да се доближавам оттук нататък до биохраните“.

Защо младите хора се връщат към биоземеделието и може ли то да бъде спасително за съвременна България – очаквайте интервюто на Екатерина Костова с проф. Димитър Димитров.

“Следващо поколение Фермерски пазари“ е част от проекта “Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие”, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България.

Може да харесате още...