Есенен панаир на занаятите – в Пловдив от утре заедно с пленер по плъсти

plovdiv_stargrad_001От 24-ти до 27-ми септември в Стария Пловдив ще се проведе Есенен панаир на занаятите. Участие в него се очаква да вземат около 50 български майстори, ще бъдат представени и демонстрирани над 20 занаята: дърворезба, тъкачество, плъстене, грънчарство, ножарство, стъклодухане, стъклопис, свещарство, сладкарство, изработване на худ.керамика, изработване на накити, изработване на национални кукли, изработване на кукли от текстил, шапкарство, килимарство, изработване на художествени тъкани.Паралелно с Есенния панаир на занаятите се организира и Пленер по плъсти, който ще се проведе в пространството на „Лапидариум” в Стария град / ако времето е лошо в Данчова къща/.

Плъстените изделия са били познати по цял свят от дълбока древност. Има предположения, че този вид текстил е най-старият, изработван от човечеството. Запазени са дрехи, шапки и килими на 2500-2600 години. Идеята на организаторите е пленерът да се превърне в своеобразен празник на майсторството и умението на днешните плъстари.

Пленерът ще стартира  с представяне на участниците в надпреварата, след което ще бъде обявен регламентът на състезанието, което ще премине през два етапа. В първия – всеки майстор по жребий ще работи изделие, зададено от Регионален Етнографски музей – Пловдив /изработване на килимче/. Във втория – майсторите ще изработят изделие по своя идея. Изработените в първия етап от надпреварата плъстени изделия ще бъдат дарени на Регионален Етнографски музей – Пловдив.

На 24 и 25 /четвъртък и петък/ от 13 до 17 часа в Бакалова къща ще се проведе безплатен семинар и майсторски клас по плъсти с теоретична и практическа част, воден от майстор Мариета Недкова. За най-малките ще има работилнички, в които ще могат да изработят изделие чрез плъстене.

След приключване на Пленера по плъсти изделията от надпреварата ще бъдат изложени в Галерия „ЗАНАЯТИ” .

Есенен панаир на занаятите е част от традиционните Празници на Стария град, организирани от Община Пловдив, Дирекция “Старинен Пловдив”, Общинско предприятие “Туризъм”, Регионалната занаятчийска камара и Етнографския музей..

Може да харесате още...