Пътна карта към целта да няма нито едно изоставено дете в Пловдив тръгва от нова обществена група към местната власт

12Писмо до всички кандидат-кметове на Пловдив с пътната карта към голямата цел в града и региона да няма нито едно изоставено дете ще подготви група от доброволци, участвали в тридневната Кръгла маса за правата на децата да растат в семейство под тепетата. В самата пътна карта са разписани спирките, около които се обединиха представители на НПО-та, медии, бизнеса, активните граждани и институциите в Пловдив. Една от първите е разширяване с нови активни лица на сега съществуващия обществен съвет и поставяне във фокуса на вниманието му на теми, свързани с децата и семействата. Това ще е така
наречената от участниците във форума “Немо група”, която по подобие на сюжета от филма за Капитан Немо, може да даде вярна посока за движение на всяка група, попаднала в мрежите на инертността.

В Пловдив диалог с местната власт по темата съществува, но все още има много какво да се желае като резултат след споделените идеи, отчете Агенция “Стратегма”. В изследването, направено по петобалната система на международния индекс за ангажираност, градът получава оценка 2, 60. Това означава, че хората са активни в изразяването на мнение и участието в планиране промяната на статуквото, но трудно продължават в следващите две степени – да учатсват в действия и да стигнат до ситуация, в която като активна местна общност сами да ги управляват, обобщи получените резултати директорът на Фондация “За нашите деца” Иванка Шалапатова.

Тя представи идеите, до които достигнаха участниците в кръглата маса, пред кмета на Район Централен Георги Титюков, който се присъедини в заключителната й част, за да чуе посланията.

Освен чрез писмото до всички кандидат-кметове на Пловдив, те ще бъдат достъпни до местната общност чрез онлайн платформата на проекта „Медиите, бизнесът и аз ЗА нашите деца”. На нея заинтересуваните страни ще могат да се запознаят с видео-анкетата сред пловдивчани за правата на децата да растат в семейство, както и с хартите за лична ангажираност по темата, оценени като “най-добри” от 17 ученици от 4 пловдивски училища – ОУ “Димитър Талев”, ФЕГ “Антиан Дьо Сент Екзюпери”, ОМГ “Акад. Кирил Попов” и Национална Търговска гимнаизя – Пловдив. Днес на церемония, която развълнува участниците в залата на Хотел Империал, Иванка Шалапатова и директорът на Дирекция “Социална политика” в Община Пловдив Веселина Ботева наградиха 3-ма от авторите им – журналиста Дима Шопова, йога инструктора Ангелина Пашалийска и рок-певецът Константин Кацаров.

След кръглите маси в Благоевград, Варна и Пловдив, проектът ще продължи с форум и в Монтана. А през януари е заключителното му събитие в София, на което амбицията на Фондация “За нашите деца” е темата за правото на децата да растат в семейство да бъде поставена от национален в европейски контекст.

Може да харесате още...