Меглена Кунева: Помощта за търсещите убежище върви ръка за ръка с това бежанците да спазват нашите закони

schupen_prozorec_lampaКатегоричната позиция на българското правителство е, че помощта за търсещите убежище върви ръка за ръка с това бежанците да спазват нашите закони. Единственият начин да дадем стабилност на ситуацията е пълно спазване върховенството на закона. Това е и в интерес и на хората, които търсят убежище. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на дебат за решаване на проблема с бежанците. Събитието е част от инициативата „Европейски дебати“.
„Решаването на бежанския проблем минава през единна и комплексна политика на ЕС. Не може 28 страни да имат 28 различни отговора, трябва един отговор иначе няма как да се справим с кризата. ЕС трябва да действа много по-бързо, защото е изправен пред най-голямото предизвикателство за последните десетилетия“, подчерта вицепремиерът Кунева. Тя допълни, че твърде дълго проблемът с бежанците е бил третиран като проблем на държави от „първата линия“.
Общото решение означава равномерно разпределение на тежестта на бежанската криза, коментира Кунева и посочи, че всяка държава трябва да поеме своя дял от тежестта, в това число и квотите. Вицепремиерът каза още, че България настоява за промяна на Дъблинския регламент, според който тежестта се поема само от страните външни граници на ЕС.
Вицепремиерът отчете важната партньорска роля на Анкара по бежанския проблем и добросъседското й отношение. Тя подчерта, че квотите не са единственият инструмент и са необходими комплексни мерки – сред тях са укрепване на външните граници на ЕС, засилване на ролята на ФРОНТЕКС, създаване на „горещи точки“ извън ЕС, където да се обработват документите на хората, търсещи убежище, както и много усилия за налагане на траен мир и връщане на хората по родните им места. Меглена Кунева подчерта, че по международен статут бежанците трябва да се върнат в родината си, когато там условията са подходящи за това.
Вицепремиерът отчете като важна необходимостта Европа да определи приоритети си. „Важно е да подадем ръка на тези, които бягат от ужасите на войната, но не можем да отворим вратата си за всички икономически имигранти. ЕС не бива да отстъпва от основополагащите принципи и свободи, каза тя и посочи, че нарушаването на свободата на движение на хора ще бъде „огромна, катастрофална грешка“, каза Кунева. „Шенген ни е по-необходим от всякога“, каза вицепремиерът.
Гост лектор на форума беше Тобиас Билстрьом, заместник-председател на парламента на Швеция и дългогодишен министър по миграцията и убежището. Той посочи, че част от решението е и много по-проактивна външна политика на ЕС, в това число търсене на сътрудничество с Турция, Иран и Саудитска Арабия, инвестиране на европейски средства в центровете в близките до конфликта страни, сключването на търговски споразумения с Африка и целенасочена помощ за развитие.
Във форума участваха още заместник-вътрешният министър Филип Гунев и посланикът на Холандия Томас ван Оорсхот.

Може да харесате още...