Ученици от Пловдив подготвиха урок до възрастните за правата на децата да растат в семейство

poslanie-deca48С подготовка за послание към възрастните днес започна тридневната кръгла маса в Пловдив за правото на децата да растат в семейство. 17 деца от 4 пловдивски училища работиха по своя нестандартен урок, с който утре ще започне същинската работа на представители на медиите, бизнеса, НПО-тата, социалните институции и местната власт по проекта на Фондация “За нашите деца” с мото: „Правата на децата са наша грижа“.

Разделени в групи, младежите визуализираха представата си за това как едно дете расте в семейство и как – в институция като базата за poslanie-deca33сравнение, която избраха да ползват, бяха основните моменти в израстването му. Детето в семейство от първата си глътка въздух до първата си стъпка, дума, успех и провал усеща подкрепата на родителите си – те са крилете, които ще го вдигнат при падане и ще му дадат полет и закрилата, когато се чувства неуверено, обясниха от едната група. Обратно, в институция детето ще остане само, изолирано, неразбрано, но ние, хората можем да направим така, че различното му детство да разкрие неговия потенциал, а да не го смаже – бяха категорични от другата група.

За участието си в проекта „Медиите, бизнесът и аз ЗА нашите деца“ младежите получиха грамоти от Фондацията. Благодарност за сътрудничеството си ще получат и училищата, които потвърдиха poslanie-deca38социалния си ангажимент към темата с участието им – ФЕГ „Антоан Дьо Сент Екзюпери“, ОМГ „Акад. Кирил Попов“, „Национална Търговска Гимназия – Пловдив и ОУ „Димитър Талев“.

Утре в 9:30 часа в Хотел Империал е старта на двудневната Кръгла маса, в която участниците и гостите ще чуят резултатите от социологическо проучване за нагласите на пловдивчани към правото на детето да има семейство, както и видео-анкета по темата. В програмата са предвидени дискусии след презентации на представители на институциите, бизнеса и медиите.

Може да харесате още...