Второ място за малките певици от „Сладурана” на международния конкурс „Орфей в Италия”

priz1С второ място в категория „групи” на международния конкурс „Орфей в Италия” бяха отличени младите таланти от Вокална група „Сладурана” с ръководител Донка Гугова към ОУ „Княз Александър Първи” в Пловдив.
Тази година в конкурса участваха деца и младежи от 5 до 25 години от България, Румъния, Полша, Швеция, Русия, Украйна, Латвия, Португалия, Испания и Италия. Те се състезаваха в различни категории, сред които – за най-добра песен от солисти, вокални групи и хорове; за най-добър танц; за най-добро изпълнение на оркестър. Арт фестивалът се провежда за осма поредна година и в него се включиха над 250 участници от цяла Европа. Адриатическият курорт Лидо ди Йезоло е домакин на конкурса от 2008г., съобщиха организаторите от Арт център „Кърнолски”.

След успешното си представяне на фестивала, което е първо международно участие за ВГ „Сладурана”, децата са получили покана от организаторите за участие в друг международен конкурс – „Орфей в Испания” догодина.

priz2Радостина Гунгалова, която е част от състава на вокалната група, бе отличена с първо място в категория „солисти” и е получила покана да участва в Международния фестивал за детски песни и танци в град Конин, Полша – 2016 г. и във фестивала “Magia Italiana”,Римини, Италия – 2016 г. Всички деца от ВГ „Сладурана” са получили и грамоти, подписани от вицепрезидента на България – Маргарита Попова.
Макар че фестивалът „Орфей в Италия” съществува от едва осем години, той е дал тласък за развитие на редица таланти в Европа. Сред тях са Кърт Калея от Малта, представил страна си на конкурса „Евровизия“ през 2012 година; Лиса Аякс от Швеция, спечелила популярния телевизионен prizформат „PopIdol“ в Швеция през 2014 година; Александра Низио, спечелила телевизионния формат „Гласът на Полша“ през 2014 година; Натиа Шванадзе от Грузия, спечелила „Гласът на Грузия“ за деца.
Идеята за „Орфей в Италия” е на българския композитор Димитър Кърнолски, който първоначално си поставя за цел да представи и популяризира българското изкуство. Постепенно фестивалът се превръща в международна проява, като досега в него са участвали близо 3000 деца и младежи от 25 държави.

Може да харесате още...