Пловдивският филиал на Техническия университет – с изпълнена държавна поръчка за прием на студенти

studenti-samoletiИнженерните науки преживяват ренсанс – така определи старта на новата учебна година Ректорът на Техническия университет – проф. дтн инж. Георги Михов. Интересът към инженерните специалности е нараснал и през учебната 2015/2016 година университетът, включително неговия филила в Пловдив, изпълнява държавната поръчка по всички специалности. Градът изпитва голяма нужда от квалифицирани инженерни кадри, в индустрията са заети над 70 000 души и в момента 3 нови фабрики търсят спешно 5000 души, основно с техническа насоченост, каза кметът на града инж. Иван Тотев, който е и възпитаник на пловдивския филиал на Техническия университет.

Пловдив има академична инфраструктура, нарастваща безнес база, има добри условия на живот и е въпрос на престиж кадрите на ТУ-филиал Пловдив да започнат кариерата си в нашия град, заяви кметът Тотев.

Гости на откриването на учебната година бяха представители на компании от Южен централен регион, които веднага поканиха студентите от ВУЗ-а да потърсят връзка с тях, за да се запознаят с условията на работа и добрите стартови заплати, които вече се предлагат при тях. Филиалът на Техническия университет в Пловдив е в партньорски връзки с 45 компании от региона, участва в 4 клъстера и подготвя център за специализанти по различни инженерни направления, за да реагира на нарастващото търсене на кадри, каза директорът на Пловдивския филиал на ТУ – проф. Михаил Петров.

През учебната 2015/2016 година в Техническия университет – филиал Пловдив ще бъдат обучавани 1800 бъдещи инженери по 12 бакалавърски и 12 магистърски специалности.

Бъдещите инженери от випуск 2015 идват в Техническия университет – филиал Пловдив от професионалните гимназии и предпочитат инженерните специалности. Има рекорден прием на студенти, които са завършили и Математическата гимназия в Пловдив. Те ще учат най-вече в компютърни специалности, казаха от ръководството на вуза. Записани са за обучение завършили ученици от регионите на Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. Чуждестранните студенти, които ще се обучават тук са от Турция, Гърция, Сърбия и КНДР. Техните предпочитания са към Компютърни системи и технологии, Транспортна техника и технологии, Плиграфия и Машиностроене и уредостроене.

“Новите ни студенти са много наясно какво точно искат да учат, защото в документите си за кандидатстване повечето от тях са изброили само от 1 до 3 желани специалности” – каза директорът на Пловдивския филиал на ТУ – проф. Михаил Петров.

През изминалата учебна година Филиалът на Техническия университет в Пловдив сключи договор и обучи 20 работещи инженери във фирма Арсенал – Казанлък по специализация „Оръжейно и боеприпасно производство“. Според договора предопадавети от вуза, както и водещи експерти от компанията преподаваха 7 дисциплини на обучаваните кадри на оръжейния завод. Вече са кандидатствали за обучение в магистърска степен на петима от Арсенал – Казанлък. “Обучението на кадри , без откъсване от производтвото е ценен опит в дуалното образование, който ние натрупахме в Арсенал-Казанлък” – заключи ръководителят на проекта проф. Въльо Николов – заместник директор на ТУ-филиал Пловдив

Инженер Койчо Русев – председател на Сдружението на организациите от автомобилния транспорт СОАТ/ и член на Настоятелството на ТУ-София съобщи, че е започнал преговори с ръководството на Пловдивския филиал на ТУ за обучение на ръкводителите на транспортни фирми в страната по стандартите на Международния съюз по пътен транспорт /ИРУ/. В България има 9700 лицензирани транспортни фирми и още толкова, които работят на собствена сметка, съобщи инж. Койчо Русев. Мнозина от собствениците на малки транспортни компании обаче трябва да бъдат обучени за мениджъри по стандартите по транспорт на ЕС, заяви председателят на СОАТ.

Може да харесате още...