Министър Кралев и Ивет Лалова дадоха старт на Европейската седмица на спорта

_AP_04До седмица-две се очаква на второ четене в Народното събрание да влезе поправката в закона за училищното и предучилищното образование, с която се регламентира треньори да могат да водят третия час по физическо възпитание, а децата от начален курс да бъдат обучавани от учители по физическо. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който откри в Пловдив Европейската седмица на спорта #BeActive. „Ако не влезем в училищата нищо няма да стане. Ако не променим законодателството, така че учители по физическо да поемат децата от първи до четвърти клас, където е най-важно, където се изграждат _AP_12двигателните навици и ако изпуснем децата до 10-11 години, нищо не може да ги накара да се върнат обратно. Компютрите са много интересни, но това води до страшни последици. Над 61% са с гръбначни изкривявания. Германия, Белгия, Швейцария са вкарали треньори в училищата и отчитат сериозно покачване на интереса към всички видове спорт. Смятам, че треньорите имат друго отношение към конкретния спорт. Надявам се, че това ще бъде много важна стъпка, защото колкото повече деца сме ангажирали, толкова по-голяма база за селекция на спортисти ще имаме. Тези деца ще имат изградена физическа култура, за да поддържат един здравословен начин на живот. Очаквам тази или следващата седмица законът да мине на второ четене в Народното събрание“, заяви Кралев.
_AP_08Министърът изгледа в компанията на едно от лицата на кампанията – Ивет Лалова и кмета на Пловдив Иван Тотев презентацията на възпитаниците на държавното спортно училище „Васил Левски“, с която бе открита Европейската седмица на спорта в България.
„Горд съм, че именно в Пловдив стартира Европейската седмица на спорта. Неслучайно избрахме началото на тази кампания да бъде тук. Защото, освен че е първият български град, определен за Европейски град на спорта, Пловдив е и градът на Стефка Костадинова, Христо Стоичков, Николай Бухалов, Йордан Йовчев, Ваня Гешева, Наско Кърев и много други български легенди и спортисти, които са пример не само със спортната си кариера, но и с присъствието си като водачи на нашата нация”, заяви Красен Кралев.
Министърът благодари на всички, че подкрепят тази седмица, защото, както отбелязва и Европейската комисия, всички европейски нации имат проблем с обездвижването.
_AP_05„Едва 8% от младите хора спортуват. Преди не беше така, бяхме по-активни. Сега имаме нужда от това да помогнем на всички наши съграждани да преоткрият спорта, защото той дава не само друг начин на живот, но и спомага за изграждане на едни по-различни личности, по-силни характери. Нещо, което ще е от полза в живота на всеки”, допълни още министър Кралев.
Кметът на Пловдив Иван Тотев изрази своята благодарност към ММС и лично към министър Кралев, че точно неговият град е избран за старта на кампанията и заяви, че пловдивчани ще продължават да развиват спортната спортната си инфраструктура.
Ивет Лалова пък обяви, че Пловдив е любимият й град, защото именно тук е постигнала рекорда си на 100 м – 10.77 сек.
Младата надежда в леката атлетика Лиляна Георгиева връчи на Кралев щафетна палка, която ще премине и през останалите градове от програмата на кампанията.
При посещението си в Пловдив министърът инспектира и спортния комплекс, който се изгражда в непосредствена близост до гребната база в града.
По-късно днес министър Кралев приветства участниците в спортния празник в Стара Загора, също част инициативите по повод Европейската седмица на спорта #BeActive. В него местните клубове демонстрираха спортовете, които се практикуват в града. Организатор на събитието е Община Стара Загора със съдействието на Министерството на младежта и спорта.
Европейската седмица на спорта #BeActive има за цел да популяризира спорта и физическата активност в цяла Европа. В нея могат да се включат всички желаещи, независимо от възраст, опит и спортно ниво.
Лица на кампанията са именитите ни спортистки Ивет Лалова, Александра Жекова, Станилия Стаменова и мъжкият ни национален отбор по волейбол.
Събитията от Европейската седмица на спорта в България се реализират по проекта “Предизвикай себе си: Бъди активен”, изпълняван от Министерство на младежта и спорта и подкрепен от Програма “Еразъм+” на Европейската комисия.

 

Може да харесате още...